Hvordan gør man en hvalp renlig – og hvor lang tid tager det

En lille og nuttet hundehvalp får de fleste mennesker hjerter til at smelte.
Anskaffer man sig en hundehvalp, opdager man, at hvalpen ikke kun er nuttet, den stiller også krav til sin ejer. Man kan for eksempel ikke forvente at hvalpen er renlig når man får den. Det kræver både tid og tålmodighed når man skal lære en hvalp at blive renlig.

En hvalp skal ud jævnligt

At komme til et nyt hjem kan være en stor omvæltning for en lille hvalp. Det er helt nye forhold den skal vænne sig til, og det er vigtigt at hvalpens ejer får det nye familiemedlem til at føle sig tryg.
Hvalpen har sikkert ikke helt styr på at “gå på toilettet”, og det er derfor vigtigt at man som hundeejer ved hvordan man hjælper hvalpen bedst.

Vær opmærksom på at en hvalp altid skal tisse/besørge hver gang den har sovet. Tag hvalpen med ud, og bliv hos den til den er færdig og ros den.
Det samme skal gentage sig hver gang hvalpen har spist, og igen er det vigtigt at rose så hvalpen forstår at den har gjort det godt.
Begynder hvalpen at gå rundt i ring og snuse er det også tegn på at den skal ud.

Hvis hvalpen begynder at tisse på gulvet, skal du stoppe den ved at tage den med ud. Bliv hos den, selv om det tager tid og ros den når den er færdig.
Vælger du at lægge aviser på gulvet skal du være opmærksom på det kun skal være for en kort periode, hvalpen skal lære at den skal tisse/besørge udenfor.

Hvor lang tid vil der gå?

Man siger at en hvalp på 8 uger skal ud hver anden time, længere kan den ikke holde sig. Det ændrer sig gradvist når hvalpen bliver ældre, og allerede ved de 20 uger kan den holde sig og nøjes med 4/5 gange i døgnet.
Lige hvornår en hvalp bliver renlig kan man ikke sige, der er forskel på hundehvalpe såvel som på små babyer. Det afhænger også af hvor ihærdig man er med træningen.

Vigtigt at huske på

Husk at din hvalp aldrig tisser/besørger indenfor for at være ulydig, men fordi den ikke helt har styr på de dele endnu, derfor må du aldrig skælde ud på din hund hvis det går galt, men ros den når den har besørget ude. Skælder du ud på hvalpen hvis den tisser indenfor, kan den blive bange for at tisse/besørge i dit selskab.
Med ros og positiv vejledning går det hurtigst med at få en renlig hund.

Hvis du fremadrettet oplever problemer med at din hund stadig ikke bliver renlig, så kan du læse mere her hvad du kan gøre: Hvorfor bliver min hund ikke renlig?