Sådan lærer du din kat at sidde pænt

Kattetræning kan virke umuligt – vi elsker trods alt vores katte for deres selvstændige natur – men din kat er klog, og du kan lære den at lave alle mulige seje tricks.

Et af de mest nyttige er at lære at sidde på kommando. Hvis du lærer din kat at sidde – og blive – er der mindre sandsynlighed for, at den vil være under fødderne hele tiden eller være i vejen for dig, når du laver mad eller skifter baby.

Og tænk på, hvor imponerede dine venner vil blive!

Jeg anbefaler to metoder til at lære din kat at sidde ned: lokkemaden og klikkeren.

Brug af lokkemiddel til at lære katten at sidde

Den første metode er at lokke katten til at sidde ned ved hjælp af en blød godbid, der kan smøres på en ske eller en målestok.

Kattefoder på dåse, flødeost, smørbar ost, kong-spray, kødbaseret babymad (sørg for, at der ikke er hvidløg eller løg i), tun på dåse eller anden blød fisk eller yoghurt kan være ideelle slikbare belønninger.

Løft din lokkemad (skeen med godbidden smurt på) langsomt op over hendes ansigt, idet du bevæger dig forbi hendes næse og hen mod hendes pande.

Hun vil følge lokkemidlet med hovedet og ende i en siddende stilling. Når hun sidder ned, giver du hende et par slikkekure, og så løfter du skeen væk.

Beløn din kat for at følge lokkemaden med næsen ved at markere denne bevægelse med en klikker og tilbyde en hurtig slikke på godbidden.

Til sidst kan du begynde at opbygge adfærden ved at vente med at klikke, indtil din kat bevæger sin bagdel tættere på gulvet. Målet er at nå til det punkt, hvor du kun klikker, når din kats bagdel rører gulvet.

Når din kat har fået styr på at sidde, er det tid til at udviske lokkemaden – tag lokkemaden ud af træningen og erstat den med et ord eller et håndsignal.

For at udviske lokkemaden skal du bruge den til at få din kat til at sidde ned, men belønne den med en løs godbid eller et slik på en godbid fra en anden ske eller skål.

Efterhånden kan du gå over til at bruge en ren ske uden godbid for at lokke din kat til at sidde, mens du fortsat tilbyder en godbid fra din hånd eller en skål.

Du kan også erstatte lokkemaden med et verbalt signal eller et håndsignal. En strategi er at løfte din hånd på en måde, der ligner den måde, du holdt lokkemaden på.

Hold evt. en godbid i hånden de første par gange, hvis det er nødvendigt. Du kan også starte med at parre et håndsignal eller et ord, som f.eks. “sid”, med lokkemaden.

Efter et antal gentagelser af denne parring vil din kat være i stand til at forudse, hvad den bliver bedt om at gøre, når den hører signalet eller ser signalet, og den bør begynde at reagere på dette signal i stedet for på lokkemaden.

Brug af en klikker til at lære at sidde

Den anden metode til at lære katten at sidde ned er at vente på, at katten sætter sig ned af sig selv, og markere adfærden med en klikker, når den gør det.

Så snart kattens bagdel rører gulvet, skal du klikke og give en belønning, f.eks. et slik eller to af en særlig godbid.

Klikkertræning fungerer godt til sky eller frygtsomme katte, som måske klarer sig bedst med interaktioner, der er håndfri, og som ikke kræver, at du kommer for tæt på.

Hvis du vil belønne en nervøs kat, skal du markere adfærden og derefter straks tilbyde en belønning – enten en løs, blød godbid, der kastes forsigtigt mod den, eller noget som bonitoflager (til katte), der serveres på et velkendt fad eller en skål.

Træning bør ideelt set finde sted på et tidspunkt, hvor din kat naturligt ville sætte sig ned, og på et sted, hvor den vil være tryg ved at sidde.

Hvis din kat f.eks. naturligt sætter sig i vindueskarmen, på en siddepind eller på bagsiden af sofaen, skal du være klar til at belønne den på disse steder.

Når du fortsætter med at markere og belønne, vil din kat lære at forbinde det at sidde med et klik og en belønning.

Hold øje med, om din kat sætter sig målrettet, f.eks. om den kigger over på dig, før den sætter sig, eller om den begynder at sætte sig oftere og oftere.

Når din kat begynder at sidde bevidst, kan du tilføje et signal – igen enten et ord eller et håndsignal.

Begynd med at introducere ordet eller håndsignalet, lige når katten bevæger sig ind i en siddestilling, f.eks. når den trækker bagdelen ind under sig på vej ind i sit.

Begynd til sidst at give signalet, når du forventer, at din kat er ved at være klar til at sidde, f.eks. når den har spist en godbid eller er kommet op på sin siddepind.

Når du føler, at din kat forbinder signalet med adfærden, kan du begynde at belønne kun de adfærdsmønstre, der sker som reaktion på signalet.

Giv signalet “sid”, mens din kat stadig står; hvis den reagerer og sætter sig, skal du straks belønne den.

Hvis hun sætter sig uden signalet, skal du nulstille hende ved at bringe hende tilbage til en stående position og derefter sige signalet.

Så snart hun reagerer på signalet, skal du belønne hende – men først derefter. Din kat vil hurtigt lære at vente på signalet, da det fungerer som et tegn på, at hun vil blive belønnet for sin adfærd.

Hvis din kat sætter sig som svar på signalet, men rejser sig straks, skal du tilbageholde klikket og godbidden et sekund eller to længere tid.

Alternativt kan du belønne siddende ved at klikke, mens din kat bliver siddende, og bringe godbidden hen til den, så den kan blive siddende, mens den nyder den.

Et “sit stay” kan opbygges ved at tilføje distraktioner, f.eks. ved at dreje din krop lidt eller tage et skridt eller to væk fra hende.

Markér og beløn din kat, så længe den bliver siddende. Efterhånden som din kat bliver fortrolig med at sidde og blive siddende, kan du tilføje afstand, varighed og distraktioner.

Hold træningssessionerne korte – 30 sekunder til fem minutter, ideelt set et par gange i løbet af dagen.

Du vil blive overrasket over, hvor utrolig intelligent din kattekilling egentlig er, og hvor hurtigt den mestrer siddende stilling.