hvorfor miaver min kat hele tiden

Hvorfor miaver min kat hele tiden

Hvis du nogensinde har boet sammen med en højrøstet kat, har du næsten helt sikkert stillet dig selv dette spørgsmål.

Hvem kan trods alt modstå at ville vide, hvad din katteven tænker, når den jamrer klagende mod dit sovende ansigt tidligt om morgenen eller snor sig mellem dine ben, mens den græder sig hæs?

De fleste af de typiske kattelyde i naturen, som f.eks. hvæsende, spyttende, knurrende og det hårrejsende høje skrigeri, som katte laver, når de kæmper og parrer sig, er selvforklarende: De er vrede, bange eller håber at kunne imponere.

Men det almindelige “miav” kan virke forvirrende for os mennesker.

Adfærdsforskere siger, at katte miaver til mennesker, fordi de vil have noget, og vigtigst af alt, fordi det giver resultater at miave.

Og det er unægteligt sandt. Det virker at miave. Men hvorfor?

Interessant nok siger nogle eksperter, at lyden “miav”, som vi kender den, i det mindste delvist er udviklet, fordi vi mennesker forbinder den med et spædbarns trængende skrig.

Men det er også ubestrideligt, at kattekillinger miaver, når de vil have noget. Så det er ikke svært at antage, at katte ikke har lært at forbinde miaven med anmodninger.

Men katte kan miave med forskellige frekvenser, tonehøjder, toner, lydstyrker og længder.

Et miav, der beder dig om at åbne bagdøren, kan f.eks. lyde helt anderledes end et ophidset “jeg skal lige fodres”-mav, som er helt anderledes end det miav, der kommer lige før du klør hende lige bag øret ved sengetid.

Som alle, der nogensinde har hørt to forskellige katte miave, ved, er der aldrig to kattestemmer, der er helt ens.

Men ud over stemmeboksens luner skyldes det meste af variationen kattens egen personlighed. Og det er umuligt at forudsige, hvordan interaktionen mellem et bestemt personlighedspar mellem menneske og kat vil påvirke miavningen.

Når nogle katte lærer, at det at miave giver dem tilfredsstillelse, kan selve det at miave jo blive tilfredsstillende i sig selv.

Så hvad gør man, når de stemmemæssige anmodninger bliver vedvarende eller bliver til en tvangsmæssig, gentagende adfærd?

Det er altid en god idé at tage katten med til dyrlægen for at sikre sig, at der ikke er noget galt. Hvis dyrlægen ikke finder noget fysisk problem, bør du måske opsøge en certificeret dyreadfærdsekspert eller en dyrelæge med bestyrelsescertificering for at få det svar, du har brug for.

Men du kan være sikker på, at langt de fleste stemmende katte ikke er patologisk plaget.

Tværtimod giver de fleste blot udtryk for deres sunde krav – på en behagelig måde.