Facts om katte

Historiske fact om katte

Katte er et fabelagtigt dyr og et af det mest populære, samt ældste kæledyr der findes. Men hvor meget ved du egentlig om kattens historie?

Vidste du f.eks. at. katten var et helligt dyr i det gamle Egypten og at katte er de vildeste spioner?

Vi har samlet en liste med sjove historiske facts om katte, hvor du kan lære mere om kattens historie.

6 Historiske facts om kattens historie


1. Katten var et helligt dyr

Egypten - hellig kat

I det gamle Egypten var katten et helligt dyr og man kunne faktisk blive hårdt straffet hvis man slog en kat ihjel.

Egypterne var så glade for katte at de sågar balsamerede deres yndlings katte, når kattene døde. Det betyder at man har fundet mange gravpladser i Egypten, hvor der også har været katte.

Når en familie havde mistet deres kat, barberede de deres øjenbryn af for at udtrykke deres sorg.

Det dog ikke kun i Egypten at man var glad for katte. I 2004 fandt man en grav på Cypern hvori der også var en kat der menes at være 9.500 år gammelt.

Du kan læse mere om fundet her: Oldest Known Pet Cat

2. Isaac Newton opfandt kattelemmen

Det siges at Isaac Newton opfandt kattelemmen fordi han var så træt af at hans katte altid kræsede på dørene.

Han skulle efter sigende have opfundet en kattelem bestående af to huller Et stort og et lille hul. Det gjorde han fordi at hullerne skulle passe til både voksne katte, samt killinger.

Newton vidste nemlig at kattekillinger altid følger efter deres mor og da kattekillingerne ikke kunne komme ind ad det store hul, lavede han et mindre hul som de kunne kravle ind ad.

Isaac Newton blev aldrig gift og han skulle efter hvad vi har læst os frem til, have haft en masse katte og hunde istedet.

3. En kat var borgmester i en by i Alaska

Soed kat på skrivebord

Du læste rigtigt – selvom det lyder som noget der kun kan ske i en tegnefilm, så har en kat ved navn Stubbs været borgmester i en lille by i Alaska i mere end 20 år.

Byen der er tale om hedder Talkeetna og i 1997 blev der afholdt valg, men man fandt aldrig en leder der var værdig nok til borgmesterposten.

Lauri Stec der var manager i en butik i byen, fandt en rød kat uden hale iblandt en masse uønskede kattekillinger. Lauri fik efterfølgende en idé, der skulle ændre byens fremtid for altid.

Laurie og indbyggerne i Talkeetna igangsatte nemlig en skriftlig kampagne og Stubss blev derefter valgt som borgmester.

Talkeetna er kendt for at være en lidt spøjs by, hvor de blandt andet holder mange forskellige mærkværdige festivaller. Men at have en kat som borgmester må siges at være i en klasse for sig.

4. Den første kat i rummet

Du har helt sikkert hørt om hunden Laika og chimpansen Ham der begge har været en rakettur ud i rummet. Men man sendte faktisk også en kat ud i rummet i 1963.

Historier om Laika og chimpansen Ham overskyggede desværre historien om Félicette, der var den første kat i rummet.

Félicette var en flot toxedo kat fra Paris, der fik æren af at blive sendt ud i rummet d. 18 oktober 1963.

Félicette blev sendt 157 km op over jordens overflade og fik lov til mærke vægtløsheden i få sekunder, inden turen igen gik tilbage til jorden.

Hunkatten Félicette ankom uskadt tilbage til jorden og overlevede dermed hele turen.

Det er synd at Félicette historie ikke er blevet mere omtalt end den er, så derfor får Félicette en æres plads på denne liste over historiske fact om katte.

Du kan læse mere om Félicette her: First cat in space

5. Abraham Lincoln elskede katte!

Der er faktisk mange vigtige personer igennem tiden der har haft katte og Abraham Lincoln var en af dem.

I et interview med Abraham Lincon’s kone Mary Todd Lincol, fortalt hun at deres hobbyer var deres katte. Så måske Abraham Lincoln kan gå under at være en af tidernes største crazy cat man.

6. Katte er gode privatdetektiver

To siamesiske katte

I 1960 fik Henry Helb, der boede på den hollandske ambassade, sig noget af en overraskelse, da det viste sig at han blev overvåget.

Det var hans to siamesiske katte der gjorde et fund som virkelig kom bag på Henry Helb.

De to katte havde gået i et stykke tid og kradset på væggene. Henry Helb undrede sig meget over hvorfor væggene var så spændende og hvorfor kattene var så optaget af dem.

Han havde på fornemmelsen at kattene kunne høre noget, så han undersøgte sagen og fandt intet mindre end 30 mikrofoner rundt omkring i huset, der var blevet gemt.

Du kan læse mere om sagen under punkt 6 i denne liste: Cat Facts

Det var alt for denne gang. Er du vild med facts, bør du også læse: 10 unikke facts om katte