Lær din hund at ligge sit legetøj væk

Kan jeg lære min hund at lægge sit legetøj væk?

Ville det ikke være vidunderligt, hvis du kunne bede din hund om at “rydde op” og straks få den til at samle alt det legetøj op, som den har spredt ud over hele rummet? Lyder det for godt til at være sandt? Måske ikke! At holde hjemmet ryddeligt kan være en leg for hunde, der er blevet trænet til at samle op efter sig selv.

Ganske vist er træningen lidt mere avanceret end grundlæggende manerer; din hund skal kombinere flere handlinger (samle stationært legetøj op, der ligger spredt ud over gulvet, og lægge det enkelte legetøj i en legetøjskasse eller -kurv). Den er også afhængig af, at din hund allerede ved, hvordan man henter. Men hunde kan – og gør det – lære dette trick, og de gør det ofte langt hurtigere, end man skulle forvente.

Er du klar til at lære din hund at rydde op? 

Lær din hund at rydde op
Hunde, der allerede er bekendt med “apportering”, vil typisk have størst succes med at lære at rydde op. Når din hund er i stand til konsekvent at returnere et kastet legetøj til dig, er det tid til at arbejde på at få den til at lægge det væk, når den er færdig med det.

Kom godt i gang

Start din oprydningstræning ved at kaste et stykke legetøj ud for at få din hunds opmærksomhed (stationært legetøj er mindre tilbøjeligt til at vække hans interesse). Stå lidt bag eller ved siden af den kasse eller kurv, hvor du vil have din hund til at lægge legetøjet. Når den har samlet legetøjet op, skal du opmuntre den til at bevæge sig hen mod dig.

For at få din hund til at slippe legetøjet i nærheden af – og til sidst i – æskens område, skal du bruge et velkendt signal som “slip det”. Hvis din hund er vant til at tabe sit legetøj i din hånd, skal du placere din hånd over æsken – men når din hund slipper legetøjet, skal du flytte din hånd til siden, så legetøjet falder ned i æsken. Beløn ham straks, så han ved, at han gør det rigtige.

Hvis din hund er vant til at tabe sit legetøj på gulvet i stedet for i din hånd, skal du stå med æsken ved dine fødder. Når din hunds hoved bevæger sig over æsken, skal du markere og tilbyde en belønning. Dette vil hjælpe den til at forbinde det at tabe legetøjet – helst i æsken – med at få en godbid. Ivrige hentere kan belønnes med at kaste et andet stykke legetøj i stedet for en godbid.

Gentag processen med at kaste legetøjet og bede din hund om at vende tilbage til kassen og slippe legetøjet. Hvis den taber legetøjet for hurtigt, skal du opfordre den til at samle det op og bringe det til dig. Beløn ham for hvert stykke legetøj, han får i kassen. Når han konsekvent vender tilbage og taber legetøjet i kassen, begynder du at udviske de signaler, der beder ham om at lægge legetøjet i kassen (læg din hånd over kassen eller bed om “drop det”). Fortsæt med at belønne ham for at smide legetøjet i kassen på egen hånd.

Tilføj signalet “ryd op”

Når din hund har lært at hente legetøjet og lægge det tilbage i æsken, kan du udviske legetøjet ved at reducere afstanden og intensiteten af kastene og opfordre din hund til at begynde at samle det stationære legetøj op. Tips som at pege, verbal vejledning og løfte et stationært legetøj lidt op fra jorden kan hjælpe din hund på vej efter behov.

Når din hund har fået idéen, kan du tilføje et stikord – som “ryd op” – når du beder den om at begynde at samle sit legetøj op. Fade eventuelle ekstra hints, som f.eks. at stå i nærheden af legetøjskassen eller pege på legetøj på gulvet.

Øv dig med en række forskellige stykker legetøj spredt ud på forskellige steder – ideelt set alle steder i huset, hvor din hund kan lege med (og sprede) sit legetøj.

For nogle hunde er det hårdt arbejde at rydde op; din hund vil måske (forståeligt nok) ønske en belønning for hver gang det lykkes at få legetøjet tilbage. Andre hunde med en tilbøjelighed til at arbejde og apportere kan finde, at opgaven med at rydde op i sig selv har et iboende forstærkende aspekt og har måske kun brug for en stor belønning, når opgaven er udført. For disse hvalpe kan en struktureret slæbespil, et madpuslespil eller rigelig ros og kælen være tilstrækkelig forstærkning.