Hvorfor lugter min hund af jern?

Når hunde pludseligt begynder at lugte mærkeligt, kan man som hundeejer godt blive lidt nervøs for hvad det kan være.

Er det noget de har spist, sidder det i pelsen eller er det noget sygdomsrelateret? spørgsmålene kan være mange.

Det er særligt lugten af jern der skaber størst bekymring, for det er oftest det at hundejere oplever når der opstår en ny mærkelig lugt hos deres hund.

Lugter din hund af jern, har vi nedenfor fundet de mest almindelige årsager til dig.

Problemer med Analkirtlerne

De fleste hunde skal have tømt deres analkirtler i ny og næ. Nogle gange klare de det selv, andre gange skal de have hjælp.

Oplever du en lugt af jern, så kig efter om der eventuelt skulle være gået hul på en af din hunds analkirtler.

Det lugter frygteligt det der kommer ud af analkirtlerne, derefter lugter det virkelig meget af jern.

Hos nogle hunde kan det dog have en jernagtig lugt allerede fra start af.

Hvis det lugter af jern – er det faktisk en god ting!

Kirtlerne bliver naturligt tømt i forbindelse med afføring eller ved det man kalder en spontan tømning, og det er her du kan opleve at din hund lugter især af jern.

Det er selvfølgelig en knap så dejlig overraskelse og ofte vil du også kunne finde væske i sofaen, gulvet eller lign. fra episoden.

Du bør blot være glad for at din hund overhovedet kan komme af med væsken, så det ikke ender ud i en mere slem omgang. Hvad det vil sige, kommer ind på længere nede i denne artikel.

Lugter din hund af jern og har du mistanke om at det kan være analkirtlerne, så er der heldigvis noget du kan gøre for at hjælpe din hund.

Nedenfor vil du kunne se produkter der virker Antiinflammatorisk og gør din hunds afføring mere fast. Hvis din hunds afføring er for lind, kan det være derfor din hund ikke får tømt sine analkirtler, da det er afføringens fasthed der skal hjælpe med at tømme kirtlerne.

Vigtigt at du er opmærksom

Der er hunde der har tendens til at få det der hedder analsækbetændelse. Det er en ophobning af den væske der bliver fremstillet i analkirtlerne. (Analkirtlerne sidder på hver side af din hunds numsehul)

For det meste kommer hunden selv af med væsken, men hvis din hund ikke kan, så kan det ophobe sig og blive til en betændelsestilstand der er rigtig ubehagelig og ikke mindst ildelugtende.

Hvis analkirtlerne slet ikke bliver tømt kan det blive til en inflammation. Det er derfor vigtigt at du kontakter din dyrlæge.

Faresignaler: Din hund er rød og hævet omkring numsehullet. Din hund vil måske prøve at gnide numsen hen af gulvet for at lette trykket i kirtlerne og din hund vil have smerter når din hund skal lave nummer to.

Hold også øje med om din hund vasker sig hele tiden eller bider sig selv let bagtil.

VIGTIGT: du bør ikke selv prøve at tømme din hunds analkirtler, der skal erfaring til.

Hvis din hund skal have tømt analkirtler hos en dyrlæge, så skal de oftest skyldes, så din dyrlæge kan være sikker på at kirtlerne er helt rene. Din hund kan også risikerer at skulle have en antibiotika kur.

Hvad er fremtiden for en hund der har haft analsækbetændelse?

Oftest vil en behandling hos dyrlæge være nok. Men der er desværre hunde hvor det kan være tilbagevendende og de skal derfor til dyrlæge og have hjælpe med at få tømt kirtlerne fremadrettet.

Hvis det er tilfældet vil de fleste (ikke alle) dyrlæger heller end gerne vise dig hvordan du selv kan tømme analkirtlerne, så i undgår turen til dyrlægen.

Det kommer selvfølgelig helt an på om du har mod på det eller ikke.

Vi håber at du med denne artikel fik svar på dit spørgsmål.