Kan hunde få grå stær?

Hunde kan godt få grå stær, dog sker det meget sjældent. Grå stær kan være medfødt, arvelig eller opstå i en sen alder.
Hvis en hund får grå stær vil den ændre adfærd, den kan for eksempel begynde at gå ind i ting som bordben, døre og andre ting der står fremme. Den bliver måske let forskrækket eller bange og til tider aggressiv.
Hvis du kigger i hundens øjne, vil du måske se dem være grå, hvide og uklare.

Hvorfor opstår grå stær

Nogle hunderacer som for eksempel puddel, cocker spaniel, retriever, samojed, med flere, er mere disponeret for grå stær end andre racer.
Er sygdommen arvet vil den, hvis hunden får den i en ung alder, udvikle sig meget hurtigt, mens den hos en ældre hunde udvikles langsommere.
Hunde med sukkersyge vil ofte blive ramt af grå stær.
Heldigvis ses grå stær kun yderst sjældent hos hunde. Hos nogle af de racer der er mest disponeret for sygdommen, forekommer det hos 1-2%.

Skal hunden opereres for grå stær.

Hvis din hund får grå stær kræver det en operation, det kan ikke behandles medicinsk. Uden en operation vil den blive blind.
Selve operationen kræver indlæggelse på Anicura Aarhus Dyrehospital, da det pt. er det eneste sted der foretager øjenoperationer. Efter operationen tjekkes hundens øjne nøje. Enkelte hunde udskrives sidst på dagen, men de fleste bliver til dagen efter. Den næste tid skal hunden have dryppet øjne og til kontrol efter en uge, og igen efter tre uger og sidst efter tre måneder.
Allerede i løbet af få dage har 85-90% af hundene en positiv resultat af operationen.

En fremtid med grå stær

Hos nogle hunde udvikler sygdommen sig langsomt, og ofte kan de hunde leve et godt liv med nedsat syn. De vænner sig til at færdes både ude og inde uden problemer. Som regel mærker hunden ingen smerte i forbindelse med sygdommen. Derfor er det også først hvis synet forværres og generer hunden, eller ved blindhed der skal opereres.