Min hund tager legetøj i munden

Hvorfor tager min hund altid legetøj i munden, når den er spændt?

Nogle hunde synes at elske at underholde. Når der kommer gæster til døren, bliver disse hunde til glade værter og løber rundt for at hilse på deres gæster med noget – hvad som helst – de kan finde på at putte i munden.

Hvad ligger der bag denne morsomme adfærd?

Vetstreet tjekkede ind hos Dr. William Yung, en veterinær adfærdsekspert, for at finde ud af det. Der er flere forskellige grunde til, at din hund kan gøre dette, siger hun. Blandt dem: De tilbyder en gave, de søger opmærksomhed, eller de vil vise os, at de er glade. “Jeg tror, at nogle hunde er så spændte på at se en besøgende, fordi det måske repræsenterer en ny person, der vil lege med den, så hunden griber fat i et stykke legetøj for at forsøge at lokke personen til at lege, uanset om det er tovtrækning eller at kaste med genstanden”, forklarer Dr. Yung.

En velkommen distraktion?

For andre hunde kan det være en adfærd, som ejerne har lært dem eller opmuntret dem til for at give dem noget mere passende at gøre i stedet for at hoppe på folk eller gø. “Andre ejere har erkendt, at deres hunde kan virke ængstelige eller bekymrede, men hvis de får hunden til at beskæftige sig med deres legetøj, virker de mindre bekymrede over nye besøgende i huset”, siger hun. “Nogle hunde kan naturligt gribe et stykke legetøj af sig selv, enten for at opfordre til leg eller for at have noget at lave.” Hunden kan også reagere på din egen begejstring og svare igen på samme måde. Dr. Yung har primært set denne adfærd hos retrievere, men siger, at det er noget, som alle racer kan udvise.

Undgå et pinligt øjeblik

I nogle tilfælde rapporterer ejerne om nogle ret pinlige situationer – f.eks. når det første, som deres hund spottede for at få fat i, var beskidt vasketøj eller andre “ubetydelige ting”. Dr. Yung siger, at det er bedst at sikre sig, at disse ting er uden for hundens rækkevidde. Men hvis ankomsten er en overraskelse, og hunden får fat i noget, den ikke burde have, bør ejeren forsøge at bevare roen og få hunden til at bytte smuglergodset ud med et andet stykke legetøj eller en godbid. “De bør distrahere hunden, omdirigere den til en mere passende adfærd, f.eks. kom og sid ned, og derefter bede hunden om at slippe det”, siger Dr. Yung. “Nogle gange glemmer folk det og hæver deres stemme eller går efter deres hund, og det bliver en leg for hunden. Næste gang der kommer gæster, husker hunden så, hvor sjovt den havde det sidste gang, folk kom og tog en genstand.” Det kan være smigrende at være kilden til en hundeværts begejstring – medmindre den er så begejstret, at den hopper eller løber ind i folk. I de tilfælde anbefaler Dr. Yung, at man sætter ham i et andet rum eller i sin kennel eller seng, mens gæsterne ankommer, for at forsøge at undgå spændingen.