Kan katte genkende deres ejer?

Kan en kat kende sin ejer?

Hvis du er bange for at din kat hurtigt glemmer hvem du er, kan du være helt rolig. For noget tyder på at katte sagtens kan genkende deres ejer.

Så har du har planer om at tage på ferie i 14 dage, vil din kat sagtens genkende dig når du kommer hjem igen.

Kattens hukommelse

Katten er langt klogere end de fleste tror. Kattens arbejdshukommelse er på ca 30 sekunder og så har den en rigtig god langtidshukommelse. Derfor kan katten også nemt genkende dig når du kommer hjem.

Hvis du kalder på din kat og den ikke kommer, behøver det ikke være fordi den ikke ved hvem det er du kalder på, for det kan sagtens være at katten bare ignorerer dig. Mange katte kan nemlig godt genkende deres navn men er meget bevidst om hvad de vil – når de vil – og det kan derfor være at katten ikke gider komme når du kalder.

En kat kan også genkende sin ejers stemme når der bliver snakket til den.
Vi har selv oplevet at skulle hente en kat der har været i narkose. Katten var ikke helt vågnet efter narkosen, da vi kom ind for at ville hente katten med hjem. Dyrlægen snakkede med os, men først da katten hørte vores stemmer reagerede katten og forsøgte at rejse sig op.

Kan man træne kattens hukommelse?

Er katten sin egen eller kan den trænes til at huske ting? – det er et meget godt spørgsmål. Det har man b.la. undersøgt, ved at lave et forsøg med at tegne to små prikker og ved siden af de to prikker, har man tegnet yderligere tre små prikker.

Man har derefter lagt en godbid – men kun ved de tre prikker. Efter at have gjort det et par gange, undlod man at lægge en godbid og observerede i stedet hvad katten så ville gøre. Katten begyndte straks at søge efter en godbid og gik direkte hen til de tre prikker.

Hvad mange sikkert ikke ved, er at katte kan trænes til at lave forskellige tricks. Det gælder om at motivere og belønne den, så vil de mange katte heller end gerne lære noget nyt.

Din kat kan aflæse dig

Der er ingen tvivl om at en kat foretrækker at være i selskab med sin ejer frem for andre mennesker. En kat der er væk fra sin ejer gennem længere tid, kan faktisk få separationsangst.

Katten lærer hurtigt at aflæse dig, den aflæser dit kropssprog, dine bevægelser og hvilket tone og stemmeleje du bruger.
Selv om katten er egenrådig er den også glad for sin ejer og forstår fuldt ud om den får ros eller skæld ud.

Får den skæld ud kan godt huske det og være fornærmet på sin ejer en tid, heldigvis glemmer/tilgiver den det også igen 🙂