Sorgen ved at miste

Sorg – når et kæledyr dør

For en kæledyrsejer er det at miste sit kæledyr, det værst tænkelige der kan ske. Når vi anskaffer os et kæledyr, ved vi inderst inde godt at vi kun har kæledyret på lånt tid. Men det er alligevel svært at forberede sig på at den dag kommer. At miste en man holder af gør ondt – også når det gælder et kæledyr.

Et familiemedlem rejser væk

Hvis du sidder og læser dette indlæg fordi du har mistet et kæledyr, så vil vi blot sige til dig at det er okay at være ked af det og det er okay at give plads til sorgen.

For dem der ikke har et kæledyr kan det være svært at sætte sig ind i, hvilken smerte du føler når du skal sige farvel til dit firbenede ven.

Det er jo bare en kat” eller “Det er da bare en hund” er tit det vi forventer at blive mødt med. Ofte kan det resulterer i at vi på en måde skammer os over vores sorg, fordi vores omgivelser ikke helt forstår hvilken betydning vores kæledyr har haft.

Men du skal ikke skamme dig. Du skal som sagt give plads til sorgen.

I USA er der blevet fortaget flere undersøgelser der beviser at det at miste set kæledyr, kan give ligeså stor smerte som det at miste et familiemedlem. Dit kæledyr bliver jo netop en aktiv del af din familie, så det er svært at undgå, at dit kæledyr ikke bliver meget mere end “bare” en hund eller kat.

Den sorg du føler er IKKE forkert, det er en naturlig del af det at være menneske, at føle smerte når vi mister.


Sådan håndterer du din sorg

Det kan være svært at vide hvor man skal håndterer sin sorg og hvordan man skal komme igennem den. Det bliver pludseligt så tomt og stille hjemmet og man skal en hel ny hverdag op og køre.

Det er pokkers svært – det ved vi – derfor har vi her et par gode råd til hvordan du håndterer din sorg bedst muligt.

 1. Snak om din sorg – betro dig til en du kan snakke med:
  Det er så super vigtigt at få sat ord på det man går med inden i og give sig selv lov til at forklare hvad man er ked af og hvilke tanker man har om tabet. Du får det meget bedre ved at give dig selv plads og luft til at snakke med nogen, så sorgen ikke ophober sig inden i dig. Find gerne en der måske selv har mistet et kæledyr og dermed kan sætte sig ind i din sorg og evt. kan komme med fif.

 2. Få italesat din skyldfølelse:
  Skyldfølelse er en normal følelse at have i forbindelse med at man mister sit kæledyr. “Kunne jeg have gjort noget bedre?” “Hvis bare jeg havde givet ham noget andet at spise” “Skulle jeg have taget hende til dyrlæge noget før?” er tanker der hurtigt kan opstå. Det vigtigt at du ved at det er meget normalt at have den slags tanker.

  MEN – Husk på at du elskede dit kæledyr og du har gjort alt det du kunne. Du kunne ikke gøre mere, når katte eller hunde bliver meget syge, er det desværre ude af vores hænder.

 3. Tænk på de glade minder:
  Når du alligevel har en at snakke med, så husk også at snakke om de gode minder. Tænk på alle de rare og sjove stunder du har haft med dit kæledyr. Det hjælper dig til at kunne få det bedre. Tænk på hvor heldig du er at det lige netop dit kæledyr kom til dig og hvor heldig du var at få lov til at bruge din sammen med dette fantastiske væsen.

 4. Giv dig selv tid til at sørge:
  Der er intet bestemt tidspunkt for hvornår du skal være færdig med at sørge. Faktisk vil det altid nive lidt og det er helt okay. Det betyder blot at dit kæledyr har haft en fantastisk stor betydning for dig. MEN, når du lige står i sorgen, er det vigtigt at du giver dig selv tid til at sørge. Om det så er 3 uger eller et halvt år, er ligemeget, ting tager tid og det er helt okay.

 5. Mindeplads:
  Har du mulighed for det, så få begravet din hund eller kat hjemme i egen have. Ikke alle dyrlæger kan eller må udlevere dyr, så du har mulighed for at få begravet dit kæledyr hjemme. Men så kan du vælge at få dit kæledyr brændt, så du kan få dit kæledyr med hjem i en urne. De fleste dyrlæger ser helst at dit kæledyr kommer med dig hjem, så dit kæledyr kan få en hvileplads i vante rammer.

  Det kan give utrolig meget ro i sjælen at have et sted hvor du kan mindes dit kæledyr. En lille gravplads er en rigtig fin idé, hvis du har mulighed for det.

  Hvis du får en urne med hjem, kan du ligeledes placere urnen et sted i hjemmet hvor urnen kan få en helt særlig plads.

Hvornår er det tid til et nyt kæledyr?

Svaret er simpelt. Når du er klar til det. Mange kæledyrsejere kan have følelsen af at de aldrig vil have kæledyr igen lige efter at de har mistet deres kæledyr. Men med tiden kan lysten til et nyt kæledyr komme og så er tiden inde.

Vi har snakket med flere der vælger at få et nyt kæledyr lige efter deres tab. Ikke fordi de ønsker at erstatte deres kæledyr, men fordi de ikke kan holde tomheden ud og savner en ny bedste ven.

Mærk efter hvornår det føles rigtigt for dig.


Når et kæledyr sørger

Det kan også være at du har flere kæledyr der nu også har mistet deres bedste ven. Hunde og katte reagerer forskelligt. Mange kæledyr vil gå og søge i lang tid og kalde for at finde deres ven. Men efter noget tid, vil den nye tilværelse uden deres ven også blive hverdag.

Har du et kæledyr som er meget sorgbetynget, kan det være en god idé at have dyrlægen med ind over. De ved hvad der skal gøres i sådan situationer.

Nogen gange kan et nyt kæledyr være løsningen, andre gange kan det gøre situationen mere anspændt. Så man skal virkelig gøre sig nogle overvejelser inden man anskaffer sig et kæledyr mere.

Det vigtigste er at du er der for kæledyret og at kæledyret jo så samtidig kan være der for dig. Du ved også bedst om dit kæledyr er klar til en ny ven eller ej.

Vi håber at du kunne bruge denne side og at dette indlæg har været med til at give lidt ro i sjælen.

Har du lyst til mere, kan du læse en artikel om Michelle der mistede sin kæledyr og hvordan hun taklede sin sorg. Du finder artiklen her: Da jeg mistede mit kæledyr

Tak fordi du læste med.