Har hunde tidsfornemmelse?

Der hersker stor tvivl om hvorvidt en hund har tidsfornemmelse eller ej. Reagerer hunden på hjemmets daglige rytme, eller ved den virkelig om den er alene i en time eller mere.
Vi vil prøve at kigge lidt på hvad eksperterne siger, og skele lidt til hvad hundeejeren mener.

Når hunden er alene hjemme

Det kan være svært at være sammen med sin hund 24 timer i døgnet, så alle hunde prøver sikkert at være alene hjemme enten i kort tid eller længere tid.
Der er lavet et forsøg, hvor 12 familiehunde blev filmet mens de var alene hjemme. Hundene var alene i henholdsvis 1/2 time, 2 timer og 4 timer. Efter nogle dages optagelser viste hundene ikke tegn på at være bange eller kede af at være alene, de lå og sov eller slappede af det meste af tiden. Forskellen viste sig da familierne kom hjem. Intet tyede på at hundene reageerde negativt på at være alene hjemme, men den hund der havde været alene i 4 timer, viste langt større glæde ved at gense familien, end den hund der havde været alene 1/2 time.
Altså tyder det på, at en eller anden for tidsfornemmelse er til stede hos hunden.

Hundeejerens synspunkt

Mange hundeejere mener at en hund har tidsfornemmelse. De fortæller at de næsten kan stille uret efter deres hund. Hunden står ved madskålen samme tid hver dag, eller sidder foran døren når tiden nærmer sig hvor en af husets beboere kommer hjem. Hunden vil måske luftes på bestemte tidspunkter.
Man kan så diskutere, om hunden reagerer på den daglige rutine i hjemmet eller om hunden virkelig har tidsfornemmelse. Måske er begge dele sandt, for der er stor forskel på hunde, men vi kan nok blive enige om, at eftersom hunden ikke selv kan fortælle os sandheden, kan det blive svært at finde et svart der er 100% rigtigt.

Før du forlader din hund

Hvis din hund bliver ked af det når du går, kan du for eksempel gemme godbidder til den forskellige steder den skal finde. Prøv at lægge en trøje eller andet der dufter af dig, så hunden føler du er hos den. En aktivitets bold eller lignende, er altid en god ide til at aflede hundens opmærksomhed på at den er alene.

Du behøver ikke have dårlig samvittighed når din hund skal være alene nogle timer om dagen. Husk at din hund hviler/sover meget af tiden mens du er væk fra hjemmet.

Aktivitetsspil

Du kan også overveje at lade din hund have aktivitetsspil ved sig når den er alene hjemme.