Drikker min hund vand nok

Hvor meget vand skal min hund drikke?

Hvor meget drikker en hund normalt om dagen?

Den daglige vandindtagelse for en hund er ca. 0,05 vand for hver 1 kg kropsvægt – så en lille hund på 12 kilo drikker ca 0,6 liter vand om dagen under gennemsnitlige forhold.

Mængden stiger, hvis vejret er varmt, hvis hunden træner eller begge dele. Afhængigt af om kæledyret spiser dåse- eller tørfoder eller ej, kan op til halvdelen af kæledyrets daglige vandforbrug komme fra foderet.

Det er vigtigt at have en idé om, hvad der er normalt for dit eget kæledyr, så du kan opdage, når vandindtaget har ændret sig, og tale med din dyrlæge om dette. Sådanne ændringer er ofte et tegn på sygdom, så ignorer dem ikke

Drikker min hund mon nok vand?

Dyr opfylder deres daglige vandbehov på mange forskellige måder, oftest ved at drikke vand. En mindre indlysende måde at indtage vand på er gennem foder. Dåsemad har et højere vandindhold end tørfoder. Hvis du begynder at fodre med tørfoder, men begynder at give dit kæledyr dåsemad, vil den mængde vand, som det drikker, ofte falde.

Bestem vandindtag

Hvordan kan du vide, hvor meget dit kæledyr drikker? Start morgenen med at måle, hvor meget vand du hælder i dit kæledyrs vandskål. Giv dit kæledyr fri adgang til vandet hele dagen, og hvis kæledyret tømmer skålen, skal du fylde den op igen (men mål, hvor meget vand du har tilføjet).

Ved dagens slutning måler du den mængde, der er tilbage i skålen. Gør dette over flere dage eller en uge for at få et gennemsnit af, hvor meget vand dit kæledyr drikker. Hvis der er flere kæledyr i din husstand, skal du måske isolere dette kæledyr fra de andre i et par dage, så det er det eneste kæledyr, der drikker af skålen. 

Og glem ikke at begrænse adgangen til “andre” vandkilder, som dit kæledyr kan finde, f.eks. toilettet eller fiskedammen. når du ved, hvor meget dit kæledyr drikker, kan din dyrlæge afgøre, om mængden er tilstrækkelig eller for stor, eller om der er behov for yderligere tilskud.

Hunde og katte, der ikke drikker nok vand, kan blive dehydrerede. Kæledyr med normal hydrering har typisk tilstrækkeligt med spyt i munden, så din finger bør glide let hen over deres tandkød. Hos alvorligt dehydrerede kæledyr kan tandkødet føles tørt eller “klæbrigt” ved berøring. Din dyrlæge har andre måder at kontrollere dit kæledyrs hydreringsstatus på, så hvis du er bekymret, skal du kontakte din dyrlæge for at aftale en undersøgelse.

Hvis det ser ud til, at dit kæledyr drikker mere end normalt, er det vigtigt, at du ikke begrænser dets adgang til vand uden først at rådføre dig med din dyrlæge. Nogle kæledyr drikker måske mere på grund af underliggende sygdomme, og hvis du begrænser vandet, kan det forværre deres tilstand.

Opmuntre dit kæledyr til at drikke mere

Hvis din dyrlæge mener, at dit kæledyr har brug for at drikke mere, er der flere måder at gøre det på. En mulighed er at fodre enten udelukkende med dåsefoder eller at tilsætte dåsefoder til tørre kibblefoder. Din dyrlæge kan hjælpe dig med at finde ud af de rigtige proportioner af dåsemad til dit kæledyr.

Hvis dåsemad ikke er en mulighed, kan tørre kibbleprodukter lægges i blød i vand eller andre væsker som f.eks. tunjuice eller kyllinge- eller oksebouillon med lavt natriumindhold. 

Disse muligheder kan også tilsættes til dit kæledyrs vandskål for at tilskynde det til at drikke mere vand, men du skal skifte vandet flere gange om dagen for at bevare friskheden. 

Hvis du vælger denne mulighed, skal du tilbyde en almindelig skål med vand til kæledyr (især katte), som ikke kan lide smagen af bouillon eller tunjuice. Hvis du opdager, at dit kæledyr undgår vandet, skal du stoppe med tilsætningsstofferne.

Nogle kæledyr kan lokkes til at drikke mere ved at tilsætte isterninger til vandskålen. Det rindende vand i et springvand kan også tilskynde til at drikke mere. 

Husk blot at rengøre springvandet regelmæssigt for at undgå, at slim og andet ubehageligt materiale ophobes i det. Hvis dit kæledyr stadig ikke drikker nok vand, bør du aftale en tid hos din dyrlæge, som måske har yderligere forslag til, hvordan du kan øge dit kæledyrs vandindtag.

Ved visse sygdomme som f.eks. nyresvigt kan dit kæledyr muligvis ikke være i stand til at indtage nok vand til at opretholde en normal hydrering. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at give det væske intravenøst (i en blodåre) eller under huden ud over det, det drikker. Din dyrlæge kan anbefale den bedste fremgangsmåde for dit kæledyr.