Bøvsende hund

Hvorfor bøvser min hund?

Mange hundeejere oplever helt sikkert at deres hunde bøvser efter de har spist. Men nogen hunde bøvser mere end andre og hvorfor er det egentlig at de gør det?

Hunde bøvser af den samme grund som vi mennesker bøvser, nemlig fordi de har for meget luft i maven. Men der kan også være andre grunde.

Det kan være fordi din hund får alt for meget luft med ned når den spiser eller drikker vand. Det kan også være maden din hund får der giver den trang til at bøvse mere end normalt.

For det meste er det ganske ufarligt for hunde at bøvse og som hos os mennesker er der bare hunde der bøvser mere end andre.

Men bøvser din hund virkelig meget, er oppustet eller på anden måde virker mat, så kan der være helt andre årsager til at din hund bøvser og det kommer vi nærmere ind på i listen nedenunder.

7 grunde til at din hund bøvser

Nedenfor har vi undersøgt hvilke grunde der kan være årsag til at din hund bøvser. Punkterne er selvfølgelig ikke gældende for alle hunde og du bør kontakte din dyrlæge hvis du er bekymret for din hund.

1. Din hund får for meget luft med ned når den spiser

For de fleste hunde er måltiderne de bedste tidspunkter på dagen. De elsker mad. Derfor kan de godt sluge deres mad og der kommer derfor luft med ned.

Det er en af de mest almindelig årsager til at din hund bøvser

2. Din hund spiser for hurtigt

Dette punkt hænger lidt sammen med det forgående. Hvis din hund spiser for hurtigt så kan den risikerer at få en masse luft med ned, som giver så meget ekstra luft i maven, at den bøvser mere end andre hunde.

Det kan være farligt for hunde at spise for hurtigt fordi det kan give b.la. tarmslyng. Så hvis din hund spiser for hurtigt, kan du læse mere om hvad du kan gøre: Det kan du gøre hvis din hund spiser for hurtigt

3. Foderskifte

Hvis i for nyligt har skiftet foder kan det også have noget at sige. Din hunds mave skal eventuelt lige vende sig til maden.

Hvis din hund bøvser helt ekstremt af det nye mad som du har givet den, så bør du overveje om det er det rette foder for din hund og om det evt. driller din hunds mave alt for meget. 

 

 

i samarbejde med PriceRunner

 

 


4. Når hunde får menneskemad

Noget der især kan få hunde til at bøvse er når de får menneskemad, f.eks. rester fra aftensmaden.

Hundemad består jo oftest af bidder som er fremstillet særligt til hunde. Giver du din hund vådkost, så har det oftest rigelig mængde af væske, hvilket gør at din hund har nemmere ved at synke maden.

Når din hund får rester fra aftensmaden så er det en anden konsistens og andre ting der kan sætte ekstra gang i fordøjelsen. Det vil vil gøre at der vil blive produceret mere gas. Så er det du bare skal være glad for at det kommer ud som bøvser istedet for gasser fra den anden ende.

5. Fordøjelsesproblemer

Din hund kan også godt have fordøjelsesproblemer der medvirker til at den bøvser rigtig meget. Der kan det igen være kosten der spiller ind og det kan også godt give din hund sure opstød.

Kort om sure opstød:

Hunde kan få sure opstød hvor mavesyren finder vej til spiserøret og som hos mennesker kan de opleve at få sure opstød.

Hvis det er tilfældet skal dyrlægen kontaktes og det kan som for nævnt være kosten der skal ændres på. I særlige tilfælde skal der medicin til at nedsætte mavesyreindholdet.

6. Nogle hunderacer bøvser mere end andre

Derfor bøvser mopser

Der er faktisk enkelte hunderacer der bøvser meget mere end andre hunderacer. Så hvis din hund er en af disse racer, så er det meget normalt med et par ekstra bøvs i ny og næ.

Følgende hunde bøvser meget: Boston terrier, Mops, bulldogs.

Som du kan se er det hunderacer der har et meget fladt ansigt. Det flade ansigt/næse gør at disse racer får ekstra meget luft med ind når de spiser og drikker.

7. Allergi

Hvis din hund bøvser rigtig ofte og det ikke er lige efter din hund har spist, så kan det være tegn på allergi.

Din hund vil også kunne være meget mere oppustet end den plejer og kan virke mat og træt.

Er du i det mindste i tvivl om der er noget i vejen med din hunds helbred, så bør du kontakte dyrlægen.

Man plejer at sige at så længe en hund spiser, drikker, er glad og dens afføring er som den skal være så er alt godt.

Men, du kender din hund bedst og ved selv hvornår det er tid til at kontakte dyrlægen.

Derfor skal du være glad for at din hund bøvser

For det meste er det en god ting at din hund bøvser og så længe din hund kan komme af med luft, så er der ikke nødvendigvis grund til bekymring.

For kan din hund ikke komme af med luft kan det blive meget værre og i værste tilfælde kan det fører til mavedrejning

Nu bevæger vi os ud i et mere ekstreme tilfælde. Men hvis din hund er oppustet og virker dårlig, så kan det være tegn på det der hedder mavedrejning.

Det der sker er at din hund har fået så meget luft i maven af maven simpelt hen drejer sig pga trykket.

Symptomer på mavedrejning er oftest at hunden virker ked af det, mat og vil prøve på at kaste op.

Hunden vil også have svært ved at komme af med noget. Hunden vil trække lidt mere efter vejret fordi der pga. den store mængde luft, ikke er plads til at lungerne kan udvide sig ordentligt.

Igen er dette et ekstremt tilfælde, men et tilfælde der gør at man kan værdsætte sin hunds bøvsen lidt mere :).

Sådan får du din hund til at bøvse mindre

Er du alligevel lidt træt af at have en hund der bøvser konstant, så er der faktisk lidt du kan gøre. Nemlig ting der i forvejen er super godt for hunde.

Server gerne din hunds mad i mindre potioner og brug gerne skåle der er specielt egnet til formålet.

Derudover er en masse motion også en god idé, da det sætter ekstra gang i din hunds krop, hvilket hjælper din hund med at bøvse mindre.

Skåle der er gode til hunde der bøvser:

 

i samarbejde med PriceRunner

Det var alt for denne gang. Vi håber at du er blevet lidt mere klog på hvorfor din hund bøvser.