Lær din hund IKKE at stjæle mad

Træn din hund til IKKE at stjæle mad fra bordet

Har du nogensinde vendt dig om lige i tide til at se din hund sluge den sidste bid af en sandwich, som den har snuppet fra disken eller bordet? Afsløret! Nogle hunde er ekstremt dygtige til at surfe på disken – en træners betegnelse for, at en hund stjæler mad fra diske og borde – mens andre kun gør det, når deres ejere ikke kigger. Og nogle snupper mad, selv når deres ejere står lige der og holder øje med dem. Hvis din hund er en indædt counter surfer, er dit første skridt at sikre dig, at den får nok at spise, og at hans madstyveri ikke er relateret til et underliggende medicinsk problem. Du skal ikke bare antage, at din hunds madstyveri er et adfærdsproblem – besøg din dyrlæge for at udelukke noget sundhedsrelateret. Når din hund har en ren helbredsattest, kan du fokusere på at håndtere dens madspisning. Madtyveri er en adfærd, der er dybt indgroet hos hunde. Den er også selvforstærkende, da den giver sin egen behagelige belønning: din frokost. Det kan gøre modesurfing til en svær vane at bryde, men med de rette forebyggende foranstaltninger kan du forhindre din hund i at stjæle mad.

Efterlad ikke mad uden opsyn

Din hund er mindre tilbøjelig til at snuppe mad fra disken, når du er ved siden af den, sandsynligvis fordi den betragter maden som værende i din besiddelse, svarende til den måde, den ville opføre sig på, hvis en anden hund vogtede eller svævede over et ben. Men hvis du lader maden ligge rundt omkring, kan din hund betragte den som fair game. Og da hunde er ådselædere, vil de sandsynligvis gribe chancen for at snuppe mad, der ligger bekvemt placeret på en bordplade eller et sofabord. Nogle hunde forstår ikke, at deres mad skal komme fra en madskål – de vil benytte enhver lejlighed til at spise.

Straf ikke din hund

En irettesættelse af din hund vil ikke forhindre fremtidig madstjæleri, især ikke fordi straffen ofte gives for længe efter, at hunden kan forbinde straffen med madstyveriet. Træning med fælder som f.eks. dåser, der falder ned, en alarm, der går i gang, eller endog en sprinkler, der aktiveres ved bevægelse, skaber ofte en ængstelig hund og hæmmer båndet mellem menneske og dyr. Og den lejlighedsvise gevinst ved at få mad vil få mange hunde til at prøve igen, selv om de kommer i problemer.

Fokus på forebyggelse

Brug baby-gates eller hegn til at holde din hund inde i dele af hjemmet, der er væk fra køkkenet eller spiseområdet. Når maden efterlades uden opsyn, skal du inddrage hele familien i at få ryddet op eller holde hunden i skak.

Prøv at træne

Hvis din hund stjæler mad i dit nærvær, kan du lære den at lære at “lade det ligge” for at forhindre den i at snuppe mad. I mine hundetræningskurser forbereder vi hundene på situationer i det virkelige liv ved at lære dem at efterlade mad uden opsyn eller mad, der er tabt på gulvet, med kommandoen “lad det ligge”, mens ejeren er til stede.