Kradser din hund på døren når den vil ind?

Vores hund slår på døren, når den vil ind eller ud. Døren er helt ridset, og det gør os vanvittige. Er det muligt at lære ham at holde op med at kradse?

Kradseriet begynder ofte i hvalpealderen; hvalpe lærer gennem deres egne erfaringer eller ved at se andre hunde, at det er nøglen til at komme ud – eller ind – ved at kradse døren. Hos en hvalp kan problemet virke mindre problematisk og ikke værd at tage fat på. Når hvalpen vokser, kan det dog blive et problem, da større størrelse og større styrke betyder større mulighed for at forårsage skader og irritation.

Du kan godt lære din hund at holde op med at patte ved døren.

Før du begynder at arbejde på at ændre din hunds adfærd, er det dog vigtigt at udelukke eventuelle underliggende problemer, der kan være medvirkende til problemet. Sørg for, at din hund kommer udenfor så ofte, som den har brug for, og at den ikke bliver efterladt udenfor i for lang tid. Og hvis du har mistanke om, at din hunds kradsning er motiveret af frygt eller angst, skal du starte med at tale med din dyrlæge om mulige strategier og løsninger.

Udskift poter med klokker

Hvis du vil sætte en stopper for uvelkomment klapning, skal du lære din hund en anden, mere acceptabel måde at bede om at blive lukket ud på. Ideelt set skal det være et signal, som er let for din hund at give og for familien at bemærke. En god mulighed er en klokke, som din hund kan ringe med, når den har brug for at gå ud eller ønsker at komme ind igen. Der findes to grundtyper af potteklokker: en egentlig klokke, som er monteret på en krog eller hænger i en læderrem, der er fastgjort til døren, eller et batteridrevet system, der efterligner en dørklokke med en knap, som hunden trykker på for at få klokken til at give lyd fra sig. Afhængigt af dine præferencer kan begge dele bruges til at erstatte kradsen som et tegn på, at din hund beder om at gå ud eller komme ind igen.
Klokker, der monteres eller hænger på døren, bør installeres, så din hund kan nå dem nemt med hovedet eller snuden, mens den står på alle fire. Hvis du lærer den at ringe på klokken med snuden, holder du den væk fra at bruge sine poter på døren, hvilket svarer meget til at klø sig. En anden mulighed er et klokke-signal, der er monteret på jorden, og som din hund aktiverer med sin pote. Denne type system reducerer fristelsen til at klappe døren med poterne.

Lær din hund at ringe på dørklokken

Brug en madlokker for at tilskynde din hund til at nærme sig og røre ved klokken. Hvis klokken hænger på en krog eller et dørhåndtag, kan du smøre en lille klat smørbar ost, hundesikkert jordnøddesmør eller en anden blød godbid på klokken for at tilskynde din hund til at nærme sig klokken og røre den med snuden. Markér enhver bevægelse mod klokken med et ord eller et klik og beløn med yderligere godbidder. Alternativt kan du holde en godbid i hånden og bruge den til at lokke din hund til at røre klokken med snuden. Når din hund er blevet fortrolig med klokken, skal du holde lokkemaden til side eller bag klokken i stedet for lige ved siden af den. Vent, indtil din hund rører klokken med snuden, før du giver den godbidden.

Hvis du vælger et system, der kræver, at din hund ringer på klokken med poterne (som en almindelig dørklokke), kan du lokke din hund med godbidder, der er placeret omkring knappen eller holdes i din hånd. Når din hund er fortrolig med dørklokkemekanismen, kan du bruge godbidslingen til at lære den at træde på knappen og udløse alarmen. Start med at belønne den bare for at komme tæt på knappen, og gå over til kun at belønne den, når den ringer på klokken.


Uanset hvilken type klokke du vælger, kan du, når din hund har fået forbindelsen mellem at ringe på klokken og modtage en godbid, begynde at udviske madlokken og lære din hund at associere ringningen på klokken med døråbningen. For at gøre dette skal du åbne døren, hver gang den ringer med klokken, og belønne den, når den er inde (eller udenfor, hvis den begyndte i huset). Afblæs langsomt madbelønningen ved kun at tilbyde den sjældent, f.eks. hver fjerde eller femte gang han ringer med klokken og går gennem døren. Til sidst vil han lære, at belønningen for at ringe med klokken er at gå udenfor – eller at komme ind igen.

Sørg for at det bliver en vane

For at styrke din hunds nye adfærd og gøre den til en vane, skal du få din hund til at ringe med klokken, hver gang den går ind eller ud af huset. Vær konsekvent: Alle familiemedlemmer og plejere skal opmuntre det nye signal hele tiden. Det er også vigtigt, at du gradvist holder op med at reagere på kradsen i døren som et signal til at gå ud. Dørbeskyttere, dørbeskyttere af plastik eller barrierer som f.eks. porte kan være nyttige i træningsfasen for at afskrække kradsen og beskytte døren. Når din hund pålideligt ringer på klokken i stedet for at kradse på døren, kan disse barrierer fjernes.

Hvis din hund synes at have svært ved at huske at ringe med klokken, kan du prøve at arbejde med signalet i en anden døråbning, f.eks. den, der fører ind til et badeværelse eller soveværelse, hvor den ikke er vant til at kradse på døren. Når den har lært at ringe med klokken, kan du flytte den tilbage til yderdøren og prøve igen. Husk, at det kan tage et stykke tid, før din hund lærer at ringe med klokken, hver gang han skal ind eller ud, og at han stadig kan glemme det og trampe på døren, især hvis han skal ud i en fart. Hvis det er tilfældet, kan du overveje at lade dørværnet blive stående permanent for at beskytte din dør – og fortsætte med at belønne og rose din hund, når den husker at ringe med klokken.