Hvorfor vil min hund ikke sove om natten?

Det hører jeg ofte fra mine kunder. For når vores hunde ikke sover, sover vi heller ikke.

De kan holde os vågne med højlydt kradsen, skridtene, klynken eller besværet vejrtrækning.

Enten ligger vi vågen og er vrede – ved de ikke, at det er tid til at sove? – eller vi er bekymrede – er denne adfærd berettiget til en tur til dyrlægen? Kan det vente til i morgen? Eller skal vi tage af sted med det samme?

Mange forhold kan forårsage, at en hund er søvnløs. Lad os se på nogle af årsagerne, og hvordan du kan håndtere dem.

Ungdomsangst

Unge hvalpe i nye hjem oplever store forandringer i deres liv. De er væk fra deres mor og kuldkammerater for første gang og lever sammen med nye mennesker i fremmede omgivelser.

Det er ikke underligt, at de græder og klynker eller kradser for at komme ud af deres kasser.

Natten er det rette tidspunkt til at knytte bånd med din hund, men det betyder ikke, at den skal ligge i sengen sammen med dig.

En hvalp i denne alder er for ung til at sove sammen med dig, selv om I begge måske gerne vil have det.

Den skal lære en vis uafhængighed, samtidig med at den stadig får tryghed ved din tilstedeværelse.

Allergier og hudproblemer

Krads, krads, krads, krads. Er det rytmen i din nat? Kløe forårsaget af allergier eller tør hud er en anden grund til, at hunde klør sig uophørligt og holder sig selv og deres ejere vågne.

Din hund kan lide af miljøallergier, kontaktallergier, fødevareallergier eller tør hud forårsaget af lav luftfugtighed. Prøv at vaske hans sengetøj i et vaskemiddel, der ikke indeholder farvestoffer eller duftstoffer.

Når du bader den, skal du sørge for at bruge fugtighedsgivende shampoo og balsam, der er lavet til hunde. Indstil føntørrerren på varm, ikke varm.

Vær opmærksom på det omgivende miljø. Er dit varmeapparat tændt? En luftfugter kan måske hjælpe.

Hvis ingen af disse tips hjælper, skal du samarbejde med din dyrlæge for at finde ud af, hvad der kan være årsag til dit kæledyrs allergi.

Hvis din dyrlæge har mistanke om en fødevareallergi, kan hun sætte din hund på en eliminationsdiæt og derefter gradvist genindføre almindelige ingredienser for at se, om visse af dem udløser den kløende adfærd.

Din dyrlæge kan også ordinere medicin, der kan hjælpe med at bekæmpe kløen.

Smerter og andre problemer

En hund, der er rastløs om natten, kan have smerter. Pacing og gispning er andre mulige tegn på smerte eller angst. En hund med disse tegn kan lide af gigt eller andre smertefulde tilstande.

Rastløshed kan også være et tegn på en hjertesygdom hos hunde. Hunde med stærkt forstørrede hjerter kan have problemer med at finde en behagelig stilling at sove i.

Rastløshed, hoste (især om natten) og besværet vejrtrækning kan være tegn på hjertesvigt. Hunde, der har problemer med at trække vejret, bør bringes til dyrlægen hurtigst muligt, også selv om det er midt om natten.

Demens

Ældre hunde, eller “golden oldies”, som jeg kalder dem, kan lide af demens. Hos hunde kalder vi det kognitiv dysfunktion hos hunde, eller CCD.

Et af de almindelige tegn på CCD er en ændring i søvnvaner. Hvis din aldrende hund engang sov hele natten igennem, men nu går i gang eller vokaliserer i midnatstimen, skal du tage den med til en dyrlægevurdering.

Du vil måske blive overrasket og glad for at høre, at medicin måske kan hjælpe. Det virker ikke for alle hunde, men det er et forsøg værd.

Din dyrlæge kan måske også foreslå miljømæssige ændringer, der kan forbedre din hunds søvn-vågnecyklus.

Disse omfatter at holde den på en regelmæssig tidsplan for sengetid, at lade den sove i en kasse (hvis den allerede er kasse-trænet) eller at spille beroligende musik ved sengetid.