Hvorfor ødelægger min hund sit legetøj?

Hvis du har en hund, har du uden tvivl oplevet det en million gange: Fido tager sit yndlingslegetøj op og ryster det så hårdt, som han kan, fra side til side.

Hvad sker der?

Historien bag adfærden

Det er ganske enkelt en dræbende adfærd, siger Dr. Mary Nelson, der er kliniker ved NC State University Animal Behavior Service. “

Evolutionært set er denne bevægelse den måde, som hunde fanger og dræber deres bytte på – ved at gribe fat og ryste meget hårdt”, forklarer Dr. Nelson.

Men der er ingen grund til at være bekymret. Virkelig! Selv om bevægelsen er instinktiv, betyder det faktisk ikke, at din hvalp er i mordmode. For tamme hunde er det et element af leg.

“De kan lide den taktile stimulering ved at legetøjet rammer siderne af deres ansigt,” siger Dr. Nelson. “Det er bare en anden del af den overstadige leg.”

At slå er også typisk en del af et andet sjovt tidsfordriv for hunde – slæb. Og selv om mange hunde kan knurre og opføre sig truende, når nogen forsøger at vriste et stykke legetøj ud af munden på dem, har flere undersøgelser vist, at slæbelege ikke gør hvalpe aggressive. Overdreven leg kan dog komme ud af kontrol, og selv de mest venlige hunde kan uforvarende bide af ren og skær spænding.

Sådan leger du sikkert med din hvalp

Det er klart, at enhver hund, der knurrer, skal behandles med forsigtighed, da det kan være svært at afgøre, om knurren er legende eller et advarselstegn.

Når du er i tvivl, er det bedre at være på den sikre side end at fortryde.

Dr. Nelson understreger, at du skal være den, der både indleder og afslutter en legesession, så den ikke kun er struktureret, men også at du er den, der bestemmer.

Og som enhver god forælder skal du lade din hund triumfere fra tid til anden. “Nogle mennesker tror, at ejere skal vinde hver gang de spiller tovtrækning for at etablere dominans, men det er faktisk ikke tilfældet,” siger Dr. Nelson.

Af hensyn til din hunds sikkerhed skal du sørge for, at du leger med blødt plyslegetøj. “Hvis de tygger på hårdt legetøj og tennisbolde, kan det slide på deres tænder”, tilføjer Dr. Nelson.