Trist hund

Kan en hund dø af sorg

Mange er usikre på, om hunde eller andre dyr, kan vise følelser, eller måske ligefrem dø af sorg. Vi har prøvet at kigge på hvad der siges om hundens følelser.

Viser hunde følelser

Har du været væk fra hjemmet i 10 minutter eller 5 timer, kender du sikkert også glæden ved at åbne døren til dit hjem.
Lige indenfor døren står en glad og logrende hund og tar imod dig. Man er ikke i tvivl om, at hunden viser positive følelser når den ser sin ejer.
En hund bliver aldrig sur når dens ejer kommer hjem, selv om den var ked af at ejeren forlod den tidligere.
For hunden kan godt stå og kigge bebrejdende på sin ejer når denne forlader hjemmet. Øjnene siger “jeg vil altså gerne med”, men det er glemt så snart hunden ser sin ejer igen.
Har din hund lavet ulykker i hjemmet, er du heller ikke i tvivl om, at hunden skammer sig. Den står med halen mellem benene, er duknakket mens den forsigtigt kigger, eller helt vender hovedet væk.
Det er naturligvis ikke alle hunde der reagerer ens, vi fortæller bare hvordan vi oplever mange hunde reagerer i forskellige situationer.

Kan hunde sørge

Hvis en hund mister sin ejer, eller en søster/bror den er vokset op sammen med, vil hunden så sørge. Det kommer nok an på hvem du spørger, for en adfærdsforsker vil sikkert påstå, at hunden ikke føler sorg. De mener, at hunden reagerer på de ændrede rutiner i familien.
Dog er det ikke sjældent at man oplever en hund miste apatitten og virke træt og sløv, dog vil det i langt de fleste tilfælde gå over af sig selv.
Hvis ikke, vil det være en god ide at rådføre sig med dyrlægen.
Måske har du hørt om “Broken Heart Syndrome”. Her mener man at hunde kan føle så stor en sorg at de faktisk kan dø af det.
En hund vil tit gå og vente på sin ejer i det tidsrum hvor ejeren er ventet hjem, når dette ikke sker, kan hunden miste lysten til mad og blive utrolig klæbrig ved den eventuelt tilbageværende partner. Hunden kan også lukke helt af overfor alt og alle, og derved sygne hen og dø.

Hvad skal man tro

Det vil måske altid være påstand mod påstand når man diskuterer om hunde føler sorg og måske kan dø af sorg, eller de reagerer på uventede ændringer i hjemmet.
Vi tilhører nok gruppen der tror på at hunde både kan vise følelser, og reagere på ændringer i hjemmet.