Min kat vil sove hos mig

Hvorfor vil min kat så gerne sove hos mig?

Jeg havde en periode af mit liv, hvor der var meget stress og uro i hverdagen. I den periode begyndte min kat Panter, at kravle op og ligge sig lige iver mit hoved. Det lignede næsten at jeg havde en pelshat på, når jeg faldt i søvn. Forsøgte hun at trøste mig? Eller var der noget mindre altruistisk bag det? Er der en grund til, at katte klatrer op i vores seng i måneskin? Og hvorfor putter de sig på vores bryst, krøller de sig ind i vores arme eller lægger sig over vores ben? Desværre kan vi kun spekulere, indtil frygtløse forskere endelig har afkodet kattens sind. Men her er et par tanker og teorier

Teori 1: Måske er det bare for varmens skyld

En mulig forklaring er, at katte måske er tiltrukket af vores kropsvarme. Når der ikke er nogen knitrende ild eller varmeventil at krybe sammen ved siden af, er vores kroppe måske det næstbedste. (Og eftersom det meste af vores kropsvarme slipper ud af hovedet, er det måske et mere narcissistisk motiv for min kats natlige opførsel).

Teori 2: Måske er det lugten, der er sagen

Da katte har en langt bedre lugtesans end vi har, er det muligt, at de følger deres næse ind i vores senge. Det kan være, at det giver dem en følelse af tryghed og tilfredshed at være i nærheden af den velkendte duft af deres mennesker.

Teori 3: Måske er der noget hormonelt på spil

Mens forskning har vist, at hunde kan frigive oxytocin – det velgørende kærlighedshormon – når de er i kontakt med deres ejere, er det stadig uvist, hvad katte angår. Men måske føler de også den hormoninducerede kærlighed, når de ligger i vores nakke.

Teori 4: Måske, bare måske, gør de det af kærlighed

Sidst men ikke mindst (og det, som vi helst vil tro), er det måske, at de simpelthen nusser med os af hygge. Måske elsker vores katte os virkelig alligevel.

Mange år efter at min kat begyndte at sove på mit hoved, fandt jeg et lykønskningskort med en illustration af en calicokat, der lå spredt ud over puden over en kvinde, der forsøgte at sove. Jeg sendte det til den kirurg, der havde hjulpet min kat gennem en akut operation; indeni skrev jeg: “Takket være dig sover Panter over mit hoved igen.” På det tidspunkt var jeg egentlig ligeglad med, hvorfor hun gjorde det. Jeg var bare taknemmelig for at have hende der.