Min hund har dårlig ånde – Hvad kan jeg gøre?

Simpel kronisk halitosis. Uanset om vi taler om mennesker eller kæledyr, er dårlig ånde et stort problem.

Det er et stinkende problem, men tag mod til dig. I de fleste tilfælde er der meget, du kan gøre for at holde dårlig ånde i skak.

Årsager til dårlig ånde hos din hund

Der er en række forskellige årsager til dårlig ånde hos kæledyr, disse omfatter bl.a:

 1. Periodontal sygdom.
  Det er langt den mest almindelige årsag til dårlig ånde hos kæledyr. Undersøgelser viser, at efter 3 års alderen vil 80 procent af hunde og katte have tegn på parodontose.

  Årsagen til den ubehagelige lugt i disse tilfælde er de bakterier, der samler sig som plak og forårsager irriterende tandkødsbetændelse.

  Efterhånden som plak modnes og parodontose udvikler sig, kommer mere destruktive bakterier i spil.
  Parodontose er en smertefuld tilstand, der kan føre til tab af tænder og skader på organer som hjerte og nyrer.

 2. Tandsten
  Kattekillinger og hvalpe har ofte dårlig ånde, når de får tænder. Især killinger synes at være udsat for problemet, som typisk kun varer et par måneder.

  Det, der sker, er, at bakterier samler sig ved tandkødsranden, når mælketænderne bliver skubbet ud af de spirende voksentænder.

 3. Oral sygdom.
  Ud over tandkødssygdomme kan et væld af andre mundsygdomme forårsage dårlig ånde.

  Disse omfatter stomatitis, en almindelig kattesygdom, der forårsager smertefuld betændelse i tandkød og mundvæv; mundvigene masser, som omfatter både kræftsvulster og godartede vækster; og gingival hyperplasi, en tilstand, hvor tandkødet vokser for meget, hvilket skaber buler og dybe sprækker, hvor bakterier formerer sig.

 4. Gastrointestinale sygdomme.
  Hvis spiserøret, maven eller tarmene er syge, kan de give en stinkende ånde. Det er dog en langt mindre almindelig årsag til halitosis end parodontose.

 5. Metabolisk sygdom.
  Sygdomme, der påvirker kroppens metaboliske balance eller giver mulighed for tilstedeværelsen af unormale niveauer af visse toksiner i blodet, kan give imponerende mundlugt.

  Nyresygdomme er den mest kendte af disse. Den slutstadieproces, der kaldes uræmi, forårsager en karakteristisk surt lugtende ånde.

Hvad man kan gøre derhjemme

Hvis du tager en aktiv rolle i dit kæledyrs tandpleje, kan du hjælpe med at holde dårlig ånde under kontrol.

 1. Børst dit kæledyrs tænder. Alle kæledyr – både hunde og katte – bør tidligt oplæres til at acceptere simpel tandbørstning som en del af deres daglige (eller i det mindste ugentlige) rutine.

 2. Plaque-reducerende godbidder kan være nyttige, men de er ikke alle lige gode. Spørg din dyrlæge om en anbefaling.

 3. Vandtilsætningsstoffer lover frisk ånde, men holder de, hvad de lover? Det ser ud til, at nogle gør. Spørg din dyrlæge til råds, før du køber den første slags, du ser i dyrehandlen.

Hvad din dyrlæge kan gøre

Når du tager dit kæledyr med til dyrlægen, kan lægen gøre følgende ting:

 1. Historie.
  De fleste dyrlæger vil starte med at stille et par spørgsmål for at forstå historien om den dårlige ånde. Hvornår bemærkede du det første gang? Har den ændret sig? Hvordan har dit kæledyr ellers været?

 2. Fysisk undersøgelse.
  Undersøgelse af hele kroppen, ikke kun munden, er en afgørende del af processen. Mundundersøgelsen er dog langt det vigtigste aspekt af vurderingen af dårlig ånde.

 3. Bedøvelsesvurdering.
  Desværre er en grundig vurdering af et kæledyrs mundhule næsten altid umulig uden bedøvelse eller anæstesi. Når kæledyret er bedøvet, kan hver enkelt tand sonderes, der kan tages røntgenbilleder, og andre strukturer i munden kan undersøges.

 4. Tandrensning.
  Tandrensning er uundværlig, når man bekæmper dårlig ånde. Det skyldes, at det at befri tænderne (og området under tandkødsranden) for plakbakterier er et stort skridt hen imod at forbedre tændernes og tandkødets sundhed og dermed behandle dårlig ånde.

 5. Biopsi.
  Det kan nogle gange være nødvendigt at udtage en prøve af tilsyneladende unormalt væv for at fastslå dets oprindelse, før der kan iværksættes en endelig behandling. Dette har tendens til at være tilfældet, når der er tale om orale masser.

Behandling

Behandlingen af dårlig ånde afhænger helt og holdent af den underliggende årsag. Da de fleste tilfælde af dårlig ånde skyldes parodontose, er behandlingen af dårlig ånde ofte stærkt afhængig af pleje i hjemmet ud over professionel tandrensning.
Tal med din dyrlæge om, hvad der er den bedste handlingsplan for dit kæledyr.