Min kat hader at bade

Hvorfor hader min kat at få et bad?

Ligesom alt andet i din kats verden er vand fint – så længe det er på hendes egne betingelser. Nogle katte er nysgerrige på vand, leger med en utæt vandhane og vover sig endda ind i bruseren.

Men prøv at nedsænke en kat i vand, og du vil måske opleve din egen version af brusebadsscenen fra gyserfilmen Psycho.

Hvorfor kan katte ikke lide vand?

Det er der ingen, der ved med sikkerhed. Nogle adfærdsforskere mener, at det skyldes, at den tamme kats tidlige forfædre levede i tørre områder i Afrika, hvor de var relativt lidt udsat for vand. Med andre ord har nutidens kattekatte simpelthen ikke arvet adfærd, der er forbundet med vand.

Og det har ikke noget at gøre med, at de ikke kan svømme – de kan normalt padle som deres hundevenner.

En sjælden race af tamkatte, den tyrkiske Van, har endda fået tilnavnet “svømmekat” på grund af racens tendens til at have en forkærlighed for vand. I Tyrkiet, hvor de stammer fra, svømmede de ud for at hilse på fiskerbåde, der kom ind til kysten.

Har katte virkelig brug for at blive badet?

Katte er kræsne plejere. Ifølge nogle skøn kan de bruge op til 40 procent af dagen på at rense sig selv. Af denne grund behøver du måske aldrig at bade din kat.

Nogle gange kan kattekatte dog ikke pleje sig selv ordentligt. Ældre, gigtramte katte og overvægtige katte kan have svært ved at nå visse dele af deres krop. Katte, der er syge eller deprimerede, kan også bruge mindre tid på at pleje sig.

Hvis din kat ikke plejer at pleje sig som før, skal du besøge din dyrlæge for at udelukke en medicinsk tilstand. I nogle tilfælde kan din dyrlæge anbefale en medicinsk shampoo til behandling af visse tilstande, f.eks. allergisk hudsygdom og bakterie- eller gærinfektioner.

Hvordan kan jeg få min kat til at kunne lide at blive badet?

Her er nogle tips og tricks, som du kan prøve for at hjælpe din kat med at vænne sig til at tage bad:

Begynd at bade den, når den er en killing. Jo hurtigere du kan vænne hende til tanken om vand, jo mere sandsynligt er det, at hun vil tolerere det, når hun bliver ældre.

Væn hende til vasken eller badekarret i flere uger, før du bader hende. Placer hende i rummet med legetøj, kattegræs eller godbidder, så hun får positive associationer med stedet.

Lad hende lege i vandet.

Når hun har vænnet sig til tanken om vasken eller badekarret, kan du fylde det med en tomme eller to centimeter vand og lade nogle stykker legetøj flyde på overfladen. Opmuntre hende til at sidde på kanten og lege med legetøjet.

Giv din kat noget at sætte sine kløer i.

Læg et håndklæde på bunden af karret, så den kan få fodfæste. En vinduesskærm, der er placeret i en 45-graders vinkel, vil også give hende noget at holde fast i, samtidig med at vandet kan løbe af. Sørg blot for, at den sidder godt fast, så den ikke glider.

Brug minimal tilbageholdenhed.

Få nogen til at holde hende forsigtigt, mens du vasker og skyller hende.

Undgå unødvendige lyde. Tal stille og roligt. Hvis dit spraytilbehør larmer, kan du skylle din kat med kopper vand i stedet.

Vær hurtig.

Hav håndklæder, svampe og katteshampoo klar i forvejen, så din kat ikke behøver at være våd længere tid end nødvendigt.

Tør håndklæde.

Nubrede håndklæder kan føles behagelige for din kat. Hvis du er nødt til at bruge en hårtørrer, skal du vælge en lav indstilling, der er mere støjsvag, og holde temperaturen kold for at undgå forbrændinger.

Hvis din kat stadig ikke er glad for at bade, kan du bede din dyrlæge om at anbefale en vandfri shampoo – eller en professionel groomer. Så får du en ren kat uden at traumatisere hende eller dig selv.