Hvor langt kan en hund svømme

Kalder alle vandhunde! Kalder alle vandhunde!

De fleste hunde ELSKER vand og elsker at plaske rundt i bølgerne på stranden eller i det klare vand i en lækker ferskvandssø.

Nogle hunde kan svømme i så lang tid at de begynder at trække vejret på en prustende måde og det kan lyde rigtig hårdt.

Så mon ikke vi er mange der sidder med samme spørgsmål? For hvor langt kan en hund egentlig svømme og hvor lang tid bør man give den lov.

Potebixen.dk har undersøgt sagen og vi har fundet en masse svar på lige netop det spørgsmål.

Hunde skal ikke tvinges

Flere dyrlæger siger at sunde og raske hunde i teorien kan/må svømme alt det de vil, så længe vandet de svømmer i er varmt.

Du må dog ikke tvinge, eller trække din hund med ud i vandet for så er der risiko for at din hund ikke længere selv er bevidst om sin krops kunnen, alene af den grund at den istedet følger dine instruktioner. En hund bør selv tage initiativ til at ville svømme.

Her er der selvfølgelig kun tale om hunde der allerede kan svømme og er trygge ved vandet. For hvis din hund skal lære at svømme er det fint at du tager din hund med ud (hvis den er iført redningsvest) for at lade den prøve at bevæge sig i vandet i trygge rammer.

Du bør dog altid bruge din sunde fornuft og ikke lade din hund svømme i flere timer og slet ikke hvis du ser tegn på at din hund er rigtig træt. Derudover kan det faktisk føre til overanstrengelses symptomer som kan være ret så ubehagelig for din hund. Men det kommer vi mere ind på senere.

Hunde kan svømme rigtig langt

Vi har ikke rigtig kunne finde svar på hvor langt en hund præcis kan svømme, men alt efter kropsbygning, alder og udholdenhed, så kan en hund svømme virkelig langt.

Man har før hørt om hunde der er faldet i vandet fra en båd og er svømmet i land flere km væk fra båden. Eller som denne hund som man mener er svømmet 271 km fra land til en boreplatform:

PAS PÅ – din hund kan få svømmehale!

Hvis din hund svømmer alt for meget og alt for længe, så kan din hund få det der hedder svømmehale.

Svømmehale er en betændelsestilstand i musklerne ved haleroden. Betændelsestilstanden opstår pga. overanstrengelse, det kræver nemlig meget af din hunds muskler at svømme i lang tid. Derudover bruger hundn også deres hale til at styrer med, når de svømmer så det er en krops del der let kan blive overanstrengt ved alt for lange svømmeture.

Det er giver også et godt indblik i hvor lang tid du bør lade din hund svømme. For selvom din hund kan svømme langt, er det ikke ens betydning med at det er en god idé at lade din hund svømme i flere timer.

Symptomer på svømmehale er følgende: Din hund vil virke ked af det, miste appetitten og halen vil hænge lige ned. Derudover kan din hund reagere på berøring ved haleroden.

Er du i tvivl om din hund har svømmehale, bør du kontakte din dyrlæge. Dyrlægen vil kunne lave en grundig undersøgelse og vil hurtigt kunne se om der er tale om svømmehale.

Alle hunde kan få svømmehale, igen kommer det an på hvor meget din hund svømmer.

Der er hunderacer der er mere udsatte end andre, alene af den grund at det er hunderacer der elsker at svømme. Her taler vi om Golden retrievere og labradore.

Temperatur og badevand

Der er også andre ting der kan spille ind på hvor langt din hund kan svømme og hvor lang tid du bør lade din hund svømme og ikke mindst om det overhovedet er badevand din hund bør svømme i.

Hvis det er frostgrader, siger det sig selv at det ikke er smart at lade din hund svømme. Men nogle hunde hopper i vandet i alt slags vejr og så er det vigtigt at holde et vågent øje med dem og få dem hurtigt op igen.

Kan din hund godt lide at svømme ved havet skal du også være obs. på at din hund ikke svømmer for langt ud. Skulle der ske noget er svært er det ekstra udfordrende at komme ud til din hund hurtigt nok.

Er det rigtigt varmt så hold gerne din hund væk fra søer, ferskvand og fjorde, før du har undersøgt hvilke slags alger der befinder sig i vandet hvor i befinder jer. Nogle alger (blågrøn algen) kan nemlig være farlige for hunde og din hund kan endda være udsat for at få en alge forgiftning, så det skal tages meget alvorligt!

Svømmetræning og svømmeveste

Svømning er god træning for mennesker og ligeledes er det for hunde. Det skal ikke lyde sig at hunde slet ikke må svømme, for det er en dejlig måde for din hund at røre sig på. Det er også en god og underholdende måde for din hund at have det sjovt på.

De ovenstående afsnit er kun hvad der kan ske i værste tilfælde og hvad du derfor skal være ekstra obs. på.

En af de måder du kan undgå at overbelaste din hund når den er ude og svømme, er ved at anskaffe en svømmevest til din hund. Det er en god måde hvor din hund kan få en flydende fornemmelse og dermed ikke overbelaster sine muskler eller bruger sine muskler forkert.

Hvis bagkroppen er længere nede i vandet end forkroppen kan din hund have svært ved at komme rigtig frem. Det er bedst at din hunds krop ligger lige i vandoverfladen.

Vi håber du kunne bruge den artikel og at du fik et godt indblik i hvor langt en hund kan og må svømme.