Hvorfor er min kat ikke kælen?

Der er meget stor forskel på katteracer da det ikke alle racer er lige kælen. Nogle katte vil helst have et hjem hvor de kan komme spise når de er sultne, og så ellers passe sig selv resten af tiden.

Miljøpåvirkninger har dog den største betydning for hvor social en kat bliver. Det har nemlig vist sig, at hvis man ikke vænner killinger, fra de er helt små, til at være i menneskehænder, så kan det være svært at ændre på deres adfærd og gøre dem kælen senere.

Kan jeg gøre min kat kælen?

Katte der ikke er kælen

Hvis din kat vender ryggen til dig og går væk hver gang du vil kæle med den, kan det betyde at din kat har berøringsangst. Det er lige til at blive ked af for man vil jo helst have en kælen kat, man kan kæle med.

Vil du forsøge at ændre din kats adfærd, skal du huske, at det aldrig kan lykkes med tvang. Du skal være forberedt på at det kan tage lang tid at vænne din kat til at blive kælen. Det skal hele tiden foregå på kattens premisser, så det er vigtigt at du væbner dig med tålmodighed.

Det er vigtigt at du snakker meget med din kat, ikke mindst når din kat får serveret mad eller godbidder. Du kan prøve at sætte dig på gulvet og lege med din kat og stikke den en godbid med mellemrum. Mange katte vil på et tidspunkt selv komme for at tigge efter godbidder. Du kan så langsomt vænne katten til din berøring mens den får godbidder.

Et fif vi har læst os frem til er at du kan forsøge det samme når du giver katten mad. Mens du giver katten mad med den ene hånd, kan du forsigtigt kæle for katten med den anden hånd. På et tidspunkt skulle katten gerne se maden og berøringen som noget positivt.

Det er dog ikke gældende for alle katte. Vores erfaring fra vores egne katte, at de overhovedet ikke ønsker vores berøring mens de spiser, men de er så også i forvejen meget kælne. Det vigtigste er at du prøver dig frem og ser hvad der fungere for dig og din kat.

Hvad du kan gøre hvis du ikke kan ændre din kats adfærd?

Enkelte gange kan ske, at katten har så stor angst for social kontakt, at det ikke kan lykkes at komme tæt på den.

Vi vil klart anbefale at søge hjælp hos dyrlægen der så kan vurdere om katten skal angstdæmpende medicin i en periode.

Du kan også vælge at kontakte en dyreterapeut der med garanti kan fortælle dig hvad der gør at din kat ikke er kælen. Den kan have oplevet et traume der gør at det er helt andre ting der skal til.

Oplever du din også din kat som sky og bange, så kan det sidste nævnte helt sikkert være en god idé.

Her har du lidt der kan hjælpe:

Legetøj og godbidder til katte:

kattelegetøj

Sjov kattelegetøj

Hold din kat aktiveret med dette sjove legetøj, hvor du kan gemme godbidder

Dansende fjer

Dansende fjer legetøj til katte. Kan holde din kat aktiv i rigtig lang tid af gangen

Lækre godbidder

Hvis du mangler opmærksomhed fra din kat, kan det hjælpe med godbidder