Derfor skal du give dine kæledyr behandling mod flåter

Det er ikke altid lige lækkert at finde flåter eller tæger på ens hund eller kat. De små blodsugende størrelser er ikke særlig rare og det er synd at de sætter sig fast på din trofaste følgesvend.

De fleste af os ved også godt at de små dyr kan overfører flåtrelaterede sygedomme til vores kæledyr. Det er derfor vigtigt at vi passer ekstra godt på vores kæledyr når de er ude i naturen.

Du kan selvfølgelig ikke gå og tjekke hver eneste lille græsstrå for at se om der skulle sidde en flåt eller tæge og vente. Men du kan gøre noget hjemmefra som i sidste ende kan være med til at redde dit kæledyrs helbred og endda liv. Du kan nemlig give din kat eller din hund den rette behandling imod flåter.

Flåter en nemlig kendt for at kunne have flere forskellige sygedomme. Nogle af disse sygedomme kan ramme både hunde og katte.

I denne artikel kigger på hvilke sygedomme din hund eller kat kan få, hvis en flåt bider sig fast på dem. De fleste flåter har dog ikke sygedomme og selvom de har så er det ikke ens betydning med at de overfører sygedommen til din kat eller hund. Men det kan ske og det kan være en alvorlig sygedom der kan have stor effekt på dit kæledyrs helbred. Det er ikke chance man bør tage.

➤ Mangler du flåtmidler find de bedste her: Flåtmidler til hunde og katte

Disse sygedomme kan din hund og kat få af flåter

Flåter kan bære uhyggelige sygedomme og som hunde og katteejer kan det være svært helt at vide hvilke sygedomme man skal være på vagt over for. Så derfor har vi et en liste så du kan få det fulde overblik:

Borrelia/Borreliose

Borreliose (kommer fra borrelia bakterien) er en sygedom der ikke kommer til udtryk med det samme. Der kan gå 2-5 måneder før din hund eller kat viser tegn på at være smittet. Den måde Borreliose kommer til udtryk på er ved at din hund eller kat får feber, bliver trætte, ømme og får stive i led. Du kan også opleve at din hund eller kat vil kunne komme til at halte. Der skal antibiotika til for at hjælpe din kat. Hunde får en vaccine mod borrelia. Der findes basisvaccine som du bør give din hund årligt inden flåtsæsonen starter.

Flåtsæsonen starter allerede i marts-april måned. Dog siger man at den officielle flåtsæson starter i maj og slutter i oktober, men flåterne viser sig ofte før, da vi har fået et varmere klima herhjemme.

Borrelia er en af det mere udbredte sygedomme der kan overføres fra flåt til kæledyr. For at din kat eller hund kan risikere at få borrelia, skal flåten have siddet på dit kæledyr i mindst et døgn. Flåter kan også smitte mennesker med borrelia bakterier, men heldigvis kan det behandles med antibiotika. Borrelia smitter ikke fra menneske til menneske. Det er en bakterie der bliver overført direkte fra flåten. (Du kan læse mere her om hvordan borrelia-bakterien påvirker mennesker: Netdoktor.dk). Som sagt skal katte have antibiotika og hunde vaccine hvis de er uheldige at få borreliose.

Man mener at omkring 15% af skovflåter i Danmark har borrelia-bakterien, men det er kun i sjældne tilfælde at dit kæledyr (eller du) vil kunne blive smittet. For selvom flåten der har bidt sig fast i dit kæledyr, skulle have borreliose, så er det yderst sjældent at dit kæledyr vil blive smittet. Men det er bestemt ikke en chance man tør tage, så derfor skal flåten fjernes hurtigst muligt.

Anaplasmose

Anaplasmose er en bakteriel infektion og også en af de mere farlige flåtrelaterede sygedomme. Det kan tage fra 1-2 uger før din kat eller hund viser tegn på at være smittet med anaplasmose. Her skal flåten ligeliges have sat i mindst et døgn før det kan overføre sygedommen.

Symptomerne for anaplasmose hos katte er ømhed, træthed og mangel på blodplader. Antibiotika har vist sig at være særlig effektiv.

Hos hunde er symptomer for anaplasmose feber, udmattelse, nedsat appetit, ømhed, maveforstyrrelser og ligeledes mangel på blodplader. Hvis sygedommen bliver opdaget i tiden så kommer hunden sig ofte hurtigt.

TBE (Tick Borne Encephalitis)

Hvis du spørger os er TBE sygdommen en af de værste. Den rammer især mennesker rigtig hårdt, da den kan give hjernelidelse/betændelse i nervesystemet. Borreliose og Anaplasmose overføres efter at have sat mindst 1 døgn, men har flåten TBE, så kan du risikere at du eller dit kæledyr vil kunne bliver smittet med det samme.

Virussen er som sagt meget farlig for mennesker, især folk over 60 år. Men da vores katte og hunde er mest udsat, da de render rundt i krat og igennem buske, så har de større chance for at fange en flåt med TBE. TBE er heldigvis ikke udbredt, men det er en meget ubehagelig bakterie hvor antibiotikum, oftest ikke har en gavnelig effekt. Der findes desværre ikke en vaccine mod TBE til dyr som det ser ud nu.

Symptomer på TBE kan, alt efter hvor stærk værtens immunforsvar er, være høj feber, led betændelse, nervelammelse, betændelse i hjertemuskel og forskydninger i blodbilledet. (kilde: Aalborg dyrehospital)
Du kan også opleve at din hund får kramper, lammelse og skal derfor tilses med det samme. (Du kan læse mere om TBE her: Anicura.dk)

Hotspot

Flåter kan være skyld i Hotspot, der er en eksem, der klør virkelig meget. Der dannes ofte væskende sårdannelse og det bliver meget klæberigt. Hotspot kan dog også opstå ved allergi, pelsknuder eller efter badning.

Hotspot kan brede sig hurtigt og det er derfor vigtigt at der bliver kigget på det hurtigst muligt.

Symptomer kan være klæbrige sår der ligner hudafskrabninger. Hunde og katte vil oftest slikke og kradse sig i sårene. Der kan derfor opstå bare pletter rundt om sårene.

Behandling: Du skal klippe hårene af området med sårene og rense sårene med klorhexidin eller kovaline. Områderne skal renses og holdes rene, så infektionen kan gå væk. Det bedste er at få tjekket det hos din dyrelæge hvis du er usikker. Ved ekstrem kløe vil dyrelægen nemlig kunne give dit kæledyr kløestillende.

Forebyggelse og behandling mod flåter

Som du kan se er flåter ikke helt ufarlige. Derfor er det en rigtig god idé at du giver din hund eller kat en behandling så du er sikker på at flåterne holder sig væk.

Har du ikke købt flåtmidler før, så har vi lavet en guide til hvordan du finder de bedste flåtmidler til hunde her: Sådan finder du det bedste flåtmiddel til din hund

De fleste flåtmidler kræver at du bruger dem på din hund eller kat, hver fjerde uge. Der findes forskellige former for flåtmidler. Du kan både vælge halsbånd, pipetter med væske der gives i nakke, samt flåtmidler på spray.

Ikke alle katte og hunde er lige vilde med at få behandlinger men det er trodsalt bedre end de får de farlige sygedomme.

OBS: Noget du skal være VIRKELIG opmærksom på er at du IKKE bruger flåtmiddel er der beregnet til hunde, til din kat. Katte kan blive MEGET syge hvis du bruger flåtmiddel der er lavet til hunde. Katte kan simpelthen ikke tåle det. De kan få krampeanfald og blive utrolig dårlige og i værste tilfælde dø. Det er vigtigt at understrege.

Eks på gode flåtmidler:

Til hunde:

Til katte:

Tjek dit kæledyr ofte – har de flåter?

Gør det til en vane at tjekke dit kæledyr når de kommer hjem. Flåter sætter sig alle steder, men de kan bedst lide at være i armhuler, steder der er mindre pels, bag ørene eller i ansigtet.

Den bedste og mest sikre måde at fjerne flåter på, er med en flåttang. Der findes flere forskellige og det er svært at sige hvilken der er bedst, da det kommer helt an på hvilken slags du som kæledyrsejer kan lide. Men vi har her fundet et par stykker, der med sikkerhed vil kunne hjælpe dig med at fjerne flåter på ingen tid:

Tægetang O’Tom Tick Twister

Her har du en god tæge tang der hjælper dig med at fjerne tæger hurtigt, effektivt og korrekt.

Zenpet Tick Tornado – 2 stk

Her har du en tang der minder om den ovenover, her får du bare to forskellige fjernere og det gode ved denne model er at du kan sætte den i din nøglering så du altid har den på dig.

Trix Tick Lasso – fjerner flåter og tæger

Denne smarte tang er et revolutionerende redskab til at kunne fjerne tæger på en sikker måde. Dette værktøj tager hele flåten ud, så du undgår at hovedet bliver siddende.

Tægefjerner i plastik – Kuglepens model

Denne model er perfekt til både hunde og katte. Fjerner tæger og flåter på en skånsom og blid måde.

Super nem at bruge.

Tak fordi du læste med.

Er du i det mindste i tvivl om at din hund eller kat har fået en af de sygedomme vi beskriver overfor, så kontakt dyrlægen hurtigst muligt.

Det var alt for denne gang. Vi håber at du fik et godt overblik over hvilket sygedomme flåter i Danmark kan have.

PS. Hader din hund eller kat at få fjernet flåter og tæger – så se med her:

Tickless Pet Ultrasonic afskrækker tæger, flåter og lopper

Smart vedhæng du kan sætte i halsbåndet på din hund. Vedhænget udsender lyde som holder tæger og flåter væk

Insect Shield hundehalstørklæde forhindrer lopper og flåter

Smart halstørklæde til hunde der holder flåter og andre insekter væk (deriblandt lopper)