Hvorfor stikker min kat tungen ud?

Som katteforælder har du ofte set din kats tunge hænge ud. Men hvorfor stikker katte deres tunge ud?

Der er et par grunde, som vi vil forklare her. Denne adfærd kan være symptomatisk for din kats helbred og velvære eller bare almindelig katteadfærd. Læs videre her under for at få mere at vide.

Kattens tunge er et bemærkelsesværdigt organ: Den er ikke kun nødvendig for at spise, smage og suge vand op, men også for at pleje sig selv og for at opdage og undersøge nye lugte i deres omgivelser. Fordi tungen er så vigtig for din pelsede vens daglige rutiner, vil du sandsynligvis se den rulle ud af munden mindst én gang om dagen. Her er nogle af de aktiviteter, hvor katte normalt stikker tungen ud, og hvorfor.

Spise og drikke

Kattens tunge stikker ud, mens de spiser eller drikker, fordi den hjælper med at overføre kattemad og skovle vand op i munden. Når måltidet er slut, kan de bruge tungen til at løsne krummer fra tænderne. Hvis du giver en nyfødt kat flaskefodring, vil du bemærke, at killinger stikker tungen ud for at vikle sig om flaskespidsen, bemærker International Cat Care, og deres lille tunge bliver måske bare hængende efter fodringen. Bare en af de mange bedårende ting, som killinger gør!

Pelspleje

Kattes tunger ser måske elskværdige ud, men de er stærke redskaber med små, skarpe modhager, der giver kattetungen dens karakteristiske ru tekstur. Disse modhager fjerner løse hår og andet snavs fra deres pels. Når en kat holder en pause fra at pleje sig selv, kan den blot lade sin tunge hænge ud.

Sovende

Hvorfor stikker min kat tungen ud, mens den sover eller slapper af, spørger du måske? De er i en total afslapningstilstand! Ligesom deres mennesker slapper kattens muskler og led op, når de slapper af, og det gælder også deres tunge.

Flehmens reaktion

Når din kat har taget et snus til noget i luften, stikker din kat så tungen ud og laver et fjollet, sammenkrøllet ansigt med tilbagekrøllede læber? Udtrykket for denne adfærd er Flehmen Response. Katte har en stærk lugtesans, og ved at åbne munden kan de modtage oplysninger baseret på det, de lugter i deres omgivelser. Dette “kattegrin” åbner deres luftveje, så duften kan overføres til deres vomeronasale (også kendt som Jacobsons organ) på taget af munden. Det er på denne måde, at katte og mange andre dyr “smager på luften” for at identificere bytte og rovdyr.

Sundhedsforhold

Afhængigt af situationen kan en kats tunge også advare dig om underliggende sundhedsproblemer. Hvorfor stikker katte tungen ud, når de ikke har det godt? Det er ofte fordi deres tunge er direkte påvirket af deres helbredstilstand. Luftvejsinfektioner kan f.eks. få en kat til at stikke tungen ud og gispe. Desuden kan en ældre kat, der lider af demens, have problemer med at holde tungen inde i munden.

Savlende

Hvis din kat har tungen ude og savler, kan det være tegn på en alvorlig situation. Savlen er ikke en almindelig adfærd hos katte, understreger Justine A. Lee, DVM hos Pet Health Network, som nævner følgende mulige årsager:

  • Tandsygdomme
  • Nyresvigt
  • Tilstedeværelse af fremmedlegemer
  • Forgiftning
  • Andre traumer (snit og rifter)

Der er også andre årsager til, at katte stikker tungen ud og savler, som ikke er akutte, bemærker Cat Health, f.eks. lige efter fodring. Men generelt er det et tegn på, at der er noget, der ikke er i orden. Kontakt din dyrlæge eller et akut dyrlægecenter med det samme for at aftale en tid, hvis du bemærker, at din kat savler.

Tandsygdomme

Cornell Feline Health Center påpeger, at tand- og tandkødssygdomme er ret almindelige hos katte, herunder gingivitis og parodontitis. Tandresorption, en tilstand, hvor tandstrukturen nedbrydes, er også almindelig. Killinger kan dog bruge deres tunge til at flytte løse mælketænder rundt, hvilket er en meget naturlig grund til at stikke tungen ud. Ved at børste din kats tænder og tage den til regelmæssig tandlægekontrol hos dyrlægen kan du hjælpe med at holde din kats mund og tunge sunde. Overvej også at købe et kattefoder, der er udviklet med henblik på mundpleje, for at hjælpe med at holde deres mund og tænder sunde.

Snak med din dyrelæge

Som altid skal du kontakte din dyrlæge, hvis du har nogen bekymringer. Mange gange, når der ikke er andre symptomer, stikker din kat tungen ud, fordi den er rolig og tilfreds, hvilket resulterer i utroligt søde kattebilleder, som du kan dele med venner og familie.